Praca pochodzi z serwisu www.e-sciagi.pl
PÓŁROCZNY PLAN PRODUKCJI
‘AGROPEX’ jest przedsiębiorstwem o bardzo nowoczesnej strukturze organizacyjnej, sposobie zarządzania, zapleczu technicznym i technologicznym oraz profesjonalnym podejściu do zagadnień związanych z gospodarowaniem i rozwojem w nowoczesnych i złożonych warunkach rynkowych. Zarząd firmy, składający się ze specjalistów o wykształceniu ekonomicznym, w pełni zdaje sobie sprawę z obowiązujących praw i prawideł współczesnego rynku. Jest on świadomy tego, iż obecnie nie wystarcza już dobra jakość produktu i niska cena, aby stać się „branżowym potentatem”- tym bardziej, że w tej dziedzinie przemysłu spożywczego (przetwórstwo owocowo-warzywne) istnieje wielu producentów i praktycznie każdy z nich gwarantuje wyżej wspomniane warunki (obecnie są one już standardem). Wynika stąd, iż drogi do sukcesu należy szukać znacznie „głębiej”, a podjęcie każdej decyzji należy poprzedzić wnikliwą analizą zagadnienia, bowiem najdrobniejsza pomyłka może mieć znaczący wpływ na funkcjonowanie całości i jej przyszłość.
Kierownictwo ‘AGROPEX-u’ będąc świadome tych wszystkich czynników zatrudnia sztab specjalistów zajmujących się ciągłym badaniem i analizą rynku, oczekiwaniami zarówno klientów, jak i partnerów handlowych, wyszukiwaniem nowych możliwości obniżenia kosztów produkcji. Dąży ono do doprowadzenia swojego przedsiębiorstwa do perfekcji powszechnie określanej mianem „szwajcarskiego zegarka”.
Jednym z wyników tak głębokiego zaangażowania w funkcjonowanie i rozwój firmy jest zastosowanie opcji Just In Time. W związku z tym, niezwykle ważną rolę dla przedsiębiorstwa, obok planów strategicznych oraz planów rocznych, odgrywają plany szczegółowe obejmujące okres pół roku, a czasami nawet i kwartał.
Na podstawie tych planów określa się zapotrzebowanie na surowce oraz kształtuje się politykę zaopatrzeniową. Dzięki tym właśnie planom, przedsiębiorstwo jest w stanie szybko reagować na zachodzące zmiany wewnątrz przedsiębiorstwa oraz w jego otoczeniu.
Zakładany plan produkcyjny na najbliższe pół roku (26 tygodni - 156 dni roboczych) odnosi się do:
· soków naturalnych (o smaku pomarańczy)
· dżemów (ze śliwek)
· owoców puszkowanych (brzoskwiń)
i zakłada następujące wielkości:
Produkt
Wielkość produkcji tygodniowej w tys. L
Wielkość produkcji półrocznej w tys. L
Soki
68,4
1778,4
Dżemy
23,5
611
Owoce
67,9
1765,4
(wielkości produkcji tygodniowej zostały zaczerpnięte z projektu 3, a na ich podstawie oszacowano plan półroczny)
*Objaśnienia skrótów surowców (S1-S17)
S1 - owoce (pomarańcze)
S2 - słodzik / cukier (w zależności od opcji dietetycznej - opcja nie ma wpływu na zmianę kosztów
S3 - opakowanie (karton)
S4 - klej do kartonu
S5 - zagęstnik E415
S6 - owoce (śliwki)
S7 - opakowanie (słoik)
S8 - zakrętka
S9 - etykieta I (typ - na słoik)
S10 - substancja zagęszczająca (pektyna)
S11 - zagęstnik E412
S12 - zagęstnik E1422
S13 - regulator kwasowości (kwasek cytrynowy - E330)
S14 - owoce (brzoskwinie)
S15 - opakowanie (puszka)
S16 - etykieta II (typ - na puszkę)
S17 - substancje aromatyczno-smakowe (aromat brzoskwiniowy)
ZESTAWIENIE WIELKOŚCI ZWIĄZANYCH Z ZAPOTRZEBOWANIEM NA SUROWCE W CIĄGU PÓŁ ROKU
Surowiec
Jednostka
Cena zakupu (zł)
Tygodniowa wielkość zużycia
Półroczna wielkość zużycia
Półroczna wartość zakupu (zł)
S1
kg
0,95
171 000
4 446 000
4 223 700
S2
porc.
0,08
159 800
4 154 800
332 384
S3
szt.
0,15
68 400
1 778 400
266 760
S4
0,05
88 920
S5
0,03
91 900
2 389 400
71 682
S6
0,45
47 000
1 222 000
549 900
S7
0,20
65 330
1 698 580
339 716
S8
0,02
stary_hipis