Tort gruszkowy.doc

(500 KB) Pobierz
Tort gruszkowy

Tort gruszkowy

 

 

Składniki

·         Ciasto:

·         85 g mąki tortowej

·         85 g mąki ziemniaczanej

·         2 płaskie łyżki kakao

·         1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera

·         4 jajka

·         170 g cukru pudru

·         1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera

·         Masa:

·         750 ml śmietanki kremówki (30 % tłuszczu)

·         3 Śmietan-fixy Dr. Oetkera

·         3 łyżki cukru pudru

·         2 puszki gruszek w syropie

·         słoik dżemu ananasowego niskosłodzonego

·         1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera

·         Poncz:

·         szklanka zimnej przegotowanej wody

·         kieliszek brandy lub koniaku

·         sok cytrynowy

·         cukier do smaku

             

 

Opis przygotowania

Sposób przygotowania: Spód tortownicy o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder, cukier wanilinowy i żółtka. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. Piec ok. 45 minut. Piekarnik gazowy: temp. 170º C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 170º C (powinien być podgrzany) Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Gruszki osączyć, pokrajać w ćwiartki. Na dolnej część ciasta rozsmarować dżem, nałożyć gruszki (część zostawić do dekoracji), przykryć blatem biszkoptowym, nałożyć połowę śmietany, przykryć ostatnią częścią ciasta. Boki tortu i górę posmarować pozostałą śmietaną. Za pomocą szprycy udekorować wierzch toru. Boki ozdobić dekoratorem Dr. Oetkera. Ćwiartki gruszek jednym końcem zanurzyć w rozpuszczonej polewie czekoladowej, ułożyć na torcie.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin