Ruloniki z szynki30 szt. Czas przygotow. 20 min.300 g szynki konserwowej,6 jaj,100 g cebuli,15 szparagow,15 korniszonow,1 lyzka majonezu,sol, pieprz bialy.1. Szparagi i korniszony wyjac ze sloikow, dobrze osaczyc na sicie, przekroicpoprzecznie na polowe.2. Cebule obrac, umyc, drobno pokroic w kostke, lekko osolic. Po 5 min odcisnacsok.3. Jaja umyc, ugotowac na twardo, ostudzic, obrac. Wyjac zoltka, rozkruszyc namale kawalki. Bialka drobno posiekac, wymieszac z zoltkami, cebula i majonezem. Doprawic do smaku sola i pieprzem.4. Szynke pokroic na cienkie plasterki, nastepnie kazdy plasterek przekroicwzdluz krotszego boku na 4 czesci rownej wielkosci.5. Kawalki szynki posmarowac masa jajeczna, ulozyc kawalek szparaga i korniszona, zwinac ciasno, przekluc wykalaczka. Ruloniki z szynki mozna przybracdrobno pokrojonym szczypiorkiem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 36.
ala61-61