Składniki:
40 dkg boczniaka (pokroić w paski)
1 cebula (drobno posiekana i podsmażona)
3łużki mąki pszennej
Oliwa z oliwek
½ szkl. warzyw suszonych(marchew, seler, pietruszka,por)
2 łyżki przecieru pomidorowego
przyprawy:
sól
pieprz
ziele angielskie
płaska łyżeczka mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
liść laurowy
3 czubate łyżki majeranku(przecieramy go jeszcze w rękach)
Wykonanie:
Boczniaki podsmażyć na oliwie a następnie dodać wodę, warzywa suszone, ziele angielskie i liście laurowe.
Kiedy warzywa będą miekkie dodac pozostałe przyprawy oraz podsmażoną cebulę.
Zrobić zasmażkę z mąki i zagotować.
Na koniec dodać przecier pomidorowy.
bassma