Bułeczki z siemieniem lnianym.doc

(101 KB) Pobierz
Bułeczki z siemieniem lnianym

Bułeczki z siemieniem lnianym

Bułeczki z siemieniem lnianym

Składniki na 16 bułeczek:

·         ½ - ¾ szklanki mleka

·         pół szklanki wody

·         3 łyżki miodu

·         1 duże jajko

·         1,5 łyżki oleju z orzechów laskowych lub roztopionego masła

·         2 i ¼ szklanki mąki pszennej

·         1 i ¼ szklanki mąki pszennej razowej

·         pół szklanki ziarenek siemienia lnianego (zmielonego w młynku do kawy lub blenderem)

·         1 łyżeczka soli

·         1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży

Na wierzch:

·         1 jajko

·         2 łyżki siemienia lnianego (najlepiej złotego i ciemnego)

·         1 łyżka maku

Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z miodem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut. Wsypać do miski resztę mąki, zmielone siemię lniane, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól, jajko. Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Metoda maszynowa:

Wszystkie składniki w podanej kolejności włożyć do maszyny, nastawić program 'dough', do wyrabiania. Mleko i woda powinny być lekko ciepłe. Odczekać, aż urośnie w maszynie.

Następnie:

Podzielić ciasto na 16 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na blaszce oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać wymieszanymi ziarnami.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin