Zatrucie pokarmowe (łac. gastroenteritis acuta)- choroba wynikająca ze spożycia pokarmu lub przyjęcia płynów zawierających substancje szkodliwe, a w szczególności toksyny bakteryjne, drobnoustroje lub oba naraz i przebiegająca z objawami ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego. Wg WHO zatrucia pokarmowe obejmują również zakażenia pokarmowe.
[ukryj]
· 1 Czynniki patogenne
o 1.1 Bakterie
§ 1.1.1 Egzotoksyny
o 1.2 Mykotoksyny i zatrucia grzybami
o 1.3 Wirusy
o 1.4 Pasożyty
o 1.5 Toksyny występujące naturalnie w pokarmach
· 2 Przypisy
Bakterie są najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych.
Najczęstszymi patogenami bakteryjnymi w zatruciach pokarmowych są:
· Campylobacter jejuni, który wtórnie może doprowadzić do zespołu Guillaina-Barrégo i zapaleń przyzębia[1]
· Salmonella spp. - zakażenie wywołane przez S. Typhimurium, które jest spowodowane spożyciem niedogotowanych jajek, a także inne patogeny[2][3][4]
· Escherichia coli O157:H7 (EHEC), które powodują zespół hemolityczno-mocznicowy
Inne częste patogeny bakteryjne:
· Bacillus cereus
· Escherichia coli - EIEC, EPEC, ETEC, EAEC, inaczej EAgEC
Salmonella
· Listeria monocytogenes
· Shigella spp.
· Staphylococcus aureus
· Streptococcus
· Vibrio cholerae, w tym O1 i nie-O1
· Vibrio parahaemolyticus
· Vibrio vulnificus
· Yersinia enterocolitica i Yersinia pseudotuberculosis.
Mniej powszechne czynniki bakteryjne:
· Brucella spp.
· Corynebacterium ulcerans
· Coxiella burnetii - gorączka Q
· Plesiomonas shigelloides.
Niektóre zatrucia są wywoływane nie tylko bezpośrednio przez zakażenie bakteryjne, ale również egzotoksyny produkowane przez bakterie. Egzotoksyny produkują (przykłady):
· Clostridium botulinum
· Clostridium perfringens
· Bacillus cereus.
Do mykotoksyn najczęściej wywołujących zatrucia pokarmowe należą:
· Aflatoksyny - wytwarzane przez Aspergillus parasiticus i Aspergillus flavus. Często występują w orzechach, orzeszkach ziemnych, kukurydzy, sorgo i innych nasionach oleistych. Do postaci aflatoksyn zalicza się: B1, B2, G1 i G2, wśród których aflatoksyna B1 działa głównie na wątrobę wywołując jej martwicę, marskość oraz raka[5][6]
· Cytochalazyny
· Alkaloidy sporyszu - alkaloidy ergopeptynowe - ergotamina
· inne
Zakażenia wirusowe stanowią prawdopodobnie jedną trzecią przyczyn zatruć pokarmowych w krajach rozwiniętych. Zakażenia wywołują wirusy:
Rotawirus
· Enterowirusy
· Wirus zapalenia wątroby typu A, który szerzy się przez spożywanie pokarmów zanieczyszczonych fekaliami[7][8]
· Wirus zapalenia wątroby typu E
· Norowirusy
· Rotawirusy.
Większość pokarmowych parazytoz to choroby odzwierzęce.
Płazińce:
· Diphyllobothrium sp.
Skoleks Tenia solium
· Nanophyetus sp.
· Taenia saginata
· Taenia solium
· Fasciola hepatica
Zobacz też: tasiemce
Nicienie:
· Anisakis sp.
· Ascaris lumbricoides
· Eustrongylides sp.
· Trichinella spiralis
· Trichuris trichiura.
Pierwotniaki:
Giardia lamblia
· Acanthamoeba i inne wolno żyjące ameby
· Cryptosporidium parvum
· Cyclospora cayetanensis
· Entamoeba histolytica
· Giardia lamblia
· Sarcocystis hominis
· Sarcocystis suihominis
· Toxoplasma gondii.
· alkaloidy (zawierają je np. szczwół plamisty i naparstnica)
· cykutoksyna w szaleju jadowitym
· toksyny grzybów wyższych
· tetrodotoksyna (ryby Takifugu)
· skombrotoksyna w rybach wywołująca scombrotoksizm
grako2