Czas gotowania: 40 minut, czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
· 1,4 kg udek z kurczaka, pokrojonych na 8 części
· 1 duży słoik papryki marynowanej w occie
· 2 duże jajka
· 2 łyżki startego parmezanu
· 2 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro
· oliwa w oliwek
Sposób przygotowania:
Czas przygotowania: 15 minut, czas gotowania: 50 minut
Składniki na naleśniki:
· 1/2 szklanki wody
· 1/2 szklanki mleka
· 2 łyżki stopionego masła + trochę masła do smarowania patelni
· 1 szklanka mąki
· szczypta soli
Składniki na nadzienie:
· 680 g pełnotłustego sera ricotta
· 1 czubata szklanka startej mozzarelli
· 1/4 szklanki startego sera pecorino
· 1 ząbek czosnku, zgnieciony lub przepuszczony przez praskę
· 2 łyżki posiekanej pietruszki
· 1 łyżka posiekanej bazylii
· sól do smaku
Składniki do sosu:
· 1 puszka pomidorów w kawałkach
· 220 g słodkiej włoskiej kiełbasy
· 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
· 1/4 obranego i startego ziemniaka (najlepiej odmiana Idaho)
· 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
· 1/2 łyżeczki soli
· kilka ziaren czarnego pieprzu
· opcjonalnie szczypta cukru
· 2 łyżki posiekanej bazylii
· 1 szklanka startego parmezanu
Czas gotowania: 10 minut, czas przygotowywania: 10 minut
Składniki na sałatkę:
· jedno opakowanie młodego szpinaku
· 1 mała puszka mandarynek, odsączonych
· 1/2 małej czerwonej cebuli, przekrojonej na pół i poszatkowanej w cienkie wiórki (jeśli cebula jest bardzo ostra, namocz ją na 15 minut w lodowatej wodzie, odcedź i poszatkuj)
· 1/2 szklanki połówek orzechów włoskich
· ok. 100 g boczku pancetta, pokrojony w plasterki ok. 6 mm grubości
· starty parmezan do przybrania
· oliwa z oliwek
Składniki do dressingu balsamiczno-miodowego:
· 2 łyżki octu balsamicznego
· 1 łyżeczka musztardy Dijon
· szczypta soli i pieprzu
· 2 łyżeczki miodu
· starta skórka z jednej pomarańczy
· sok z połowy pomarańczy
· 1/2 szklanki oliwy z oliwek w wersji light
inverna