Jajecznica arabska (czakczuka).rtf

(6 KB) Pobierz
Jajecznica arabska (czakczuka)

Jajecznica arabska (czakczuka)

 

Składniki:

50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach

4 duże cebule

4 czerwone papryki

25 dag mięsistych pomidorów

4 parówki cielęce

4 jaja

suszony tymianek

3 łki oliwy

l

pieprz

 

Przygotowanie dania zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w kostkę. Paprykę (umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych) pokrój w równe paski. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

 

Na dużej patelni rozgrzej teraz oliwę, zeszklij na niej posiekaną cebulę, dodaj uprzednio przygotowane ziemniaki, paprykę i pomidory. Całość smaż, mieszając, około 15 minut.

 

Jaja dokładnie rozbełtaj z tymiankiem, solą i pieprzem. Wlej na patelnię, wymieszaj i smaż, aż białka zupełnie się zetną. Na koniec wyłóż na mocno ogrzany półmisek i obłóż ugotowanymi kawałkami parówek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin