Omlet wiejski z cebulą i kiełbaską
Składniki na 4 porcje:
8 jaj
30 dag kiełbasy
4 ugotowane ziemniaki
cebula
kilka gałązek natki
olej do smażenia
sól
pieprz
Kiełbasę pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj, a ziemniaki pokrój w plasterki. Posiekaj też natkę.
Jajka wbij do miseczki, roztrzep. Dodaj natkę, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Olej rozgrzej na dużej patelni, włóż kiełbasę i cebulę, podsmaż. Potem zdejmij i odstaw w ciepłe miejsce.
Na tę samą patelnię włóż teraz ziemniaki, smaż je 3-4 minuty. Wlej masę jajeczną i delikatnie wymieszaj. Smaż na małym ogniu, aż jajka się zetną.
Omlet posyp kiełbasą z cebulą i smaż jeszcze 1-2 minuty.
fizjoterapeuta1