Naleśniki po islandzku
Początek formularza
Skład: • 400 ml mąki • 3 jajka • 700 ml mleka • 1/2 łyżeczki sody • kardamon • 60 g masła lub margaryny Sposób wykonania: Wbić jajka do mleka i dodać suche składniki. Mieszać aż mieszanina będzie gładka. Pozostawić na 1-2 godziny, potem rozpuścić masło i wlać do mieszaniny. Rozgrzać niewielką ilość tłuszczu na patelni. Wlać ciasto na patelnię do uzyskania cienkich naleśników. Smażyć z dwóch stron. Naleśniki posypujemy cukrem i zwijamy. Islandczycy często smarują je też dżemem rabarbarowym. Można oczywiście posmarować innym dżemem lub galaretką. Jeszcze tylko łyżeczka bitej śmietany do środka, złożenie w trójkąt i zajadanie!
Komentarze
A-n-i-t-a