Mazurek bakaliowy.pdf
(
45 KB
)
Pobierz
37869856 UNPDF
Mazurek bakaliowy
Składniki
Po 10 suszonych śliwek bez pestek, moreli i daktyli, po pół szklanki rodzynków i
obranych migdałów, kilkanaście połówek wyłuskanych orzechów włoskich, 3-4 białka, 3
łyżki cukru, 2-3 wafle
Sposób przyrządzania
Morele i śliwki godzinę moczyć, osączyć, osuszyć w ściereczce i razem z daktylami
bardzo drobno posiekać. Rodzynki zalać wrzątkiem, po paru minutach osączyć i
osuszyć. Duże dość drobno pokroić, a małe przepołowić. Kilka migdałów i orzechów
odłożyć do dekoracji, a pozostałe utłuc lub dość grubo posiekać i dodać do
rozdrobnionych owoców. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier.
Starannie wymieszaną masą posmarować dwa lub trzy wafle (zależnie od tego, jak są
duże i jak grubą warstwę nadzienia chcemy mieć). Wierzch także posmarować, przybrać
dekoracyjnie cząstkami orzechów i migdałów i wstawić do lekko nagrzanego (ok. 150 C)
piekarnika, by mazurek powoli wysychał. Gdy piana lekko się zrumieni, wyjąć ciasto z
piekarnika i odstawić w chłodne miejsce.
Plik z chomika:
A-n-i-t-a
Inne pliki z tego folderu:
do buraków - zafarbowały,.mp4
(29536 KB)
wielka malowa jajek.mp4
(18693 KB)
wielkanocny wianuszek.mp4
(11421 KB)
wielkanocne dekoracje.mp4
(8310 KB)
faszerowanych jaje.mp4
(20477 KB)
Inne foldery tego chomika:
- DEKORACJE
= na Szybko
= Świątecznie
=Porady - Triki
CHLEB -Bułeczki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin