Puszysty omlet ze szpinakiem
EDIPRESSE
15 min, 2 porcjeSkładniki:- 30 dag świeżych liści szpinaku - sól - pieprz- świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny - ząbek czosnku - 4 jajka - 1 łyżka mąki - 2-3 łyżki masła do smażeniaLiście szpinaku dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osączyć na sicie, odciąć ogonki przygotowane liście wrzucić na 1 minutę na lekko osolony wrzątek, wyjąć, dokładnie osączyć, na patelni rozpuścić łyżkę masła, wrzucić liście szpinaku, krótko przesmażyć z posiekanym czosnkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z rozkłóconymi żółtkami i mąką, na lekko rozgrzanym maśle usmażyć 2 rumiane omlety, na każdym położyć połowę przesmażonego szpinaku, omlety złożyć na połowę, najlepiej podawać z sałatką z pomidorów.
A-n-i-t-a