Wiśniak.doc

(24 KB) Pobierz
Wiśniak

Wiśniak



Składniki

1 kg wiśni, 30 dag mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki masła, szklanka cukru pudru, 4 żółtka, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy,cynamon

 

Sposób przyrządzania

Wiśnie umyć, wydrylować, lekko odcisnąć. Zasypać dwoma łyżkami cukru, dodać szczyptę cynamonu i cukier waniliowy. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Dodać utarte żółtka, wyrobić ciasto, rozwałkować, wyłożyć na formę wysmarowaną tłuszczem. Ułożyć wiśnie i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 min. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin