Składniki:
· ½ kg mąki żytniej
· 25 dag mąki pszennej
· ½ kg miodu
· 4 jajka
· 25 dag cukru
· Dżem wiśniowy lub powidła
· 1 kostka margaryny
· 3 łyżki soku wiśniowego
· 1 łyżka kawy
· 1 łyżka kakao
· ½ op. przyprawy do piernika
· Op. proszku do pieczenia
· 1 łyżka sody
· Bakalie, migdały, figi, daktyle itp.
Jak przyrządzić piernik po staropolsku?
Miód, połowę cukru i margarynę roztapiamy w garnku. Czekamy aż wystygnie. Białka ubijamy na sztywna pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, do tego dodajemy wymieszaną mąkę, z soda i proszkiem. Do tego dodajemy masę miodową, następnie sok, dżem, kawę(zaparzoną w niewielkiej ilości wody), kakao, bakalie i przyprawę. Gdy to wszystko wymieszamy dodajemy delikatnie pianę z białek. Wszystko mieszamy i wylewamy na formę. Pieczemy ok. 60 min w 180 stopniach.
kasia999kkk