Piernik po staropolsku.doc

(22 KB) Pobierz
Piernik po staropolsku

Piernik po staropolsku

 

Składniki:

·         ½ kg mąki żytniej

·         25 dag mąki pszennej

·         ½ kg miodu

·         4 jajka

·         25 dag cukru

·         Dżem wiśniowy lub powidła

·         1 kostka margaryny

·         3 łyżki soku wiśniowego

·         1 łyżka kawy

·         1 łyżka kakao

·         ½ op. przyprawy do piernika

·         Op. proszku do pieczenia

·         1 łyżka sody

·         Bakalie, migdały, figi, daktyle itp.

Jak przyrządzić piernik po staropolsku?

Miód, połowę cukru i margarynę roztapiamy w garnku. Czekamy aż wystygnie. Białka ubijamy na sztywna pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, do tego dodajemy wymieszaną mąkę, z soda i proszkiem. Do tego dodajemy masę miodową, następnie sok, dżem, kawę(zaparzoną w niewielkiej ilości wody), kakao, bakalie i przyprawę. Gdy to wszystko wymieszamy dodajemy delikatnie pianę z białek. Wszystko mieszamy i wylewamy na formę. Pieczemy ok. 60 min w 180 stopniach.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin