T.doc

(3203 KB) Pobierz
TABOULEH –SAŁATKA Z KASZY KUSKUS

Tabule-sałatka alpejska



na 6 porcji

25 dag kaszy Kuskus, 2 cytryny, 8 łyżek oliwy, 3 pomidory pokrojone w kostkę, 1 papryka, 1 surowy ogórek, 2 łyżki pokrojonej cebuli, 1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki, 1 łyżka estragonu, sól, pieprz

 

Wsypać kuskus do głębokiej salaterki, zalać wrzącą, osoloną wodą tak, aby poziom wody przekraczał o pół centymetra poziom kuskusu. Odczekać ok.6 min i rozdrobnić widelcem. Do kuskusu dodać sok z cytryny, oliwę, wszystkie pokrojone warzywa i przyprawy. Dobrze wymieszać. Włożyć salaterkę do lodówki na 3 godziny. Ozdobić oliwkami a podawać na sałacie.

 

Tabouleh



na 4 porcje

4 dl bulgur, kostka bulionu warzywnego Knorr, 1 ząbek czosnku, 1 czerwona papryka, 1 średni zielony ogórek szklarniowy, 3-4 pomidorki koktajlowe (lub 1 duży), Ok. 1dl posiekanej natki pietruszki, Ok. 1/2 dl posiekanej świeżej mięty, Ok. 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 1 limonka, Sol

 

Bulgur to kasza z ziaren pszenicy, bardzo popularna w krajach arabskich

Gotujemy bulgur zgodnie z instrukcja na opakowaniu, ale zamiast wody używamy przygotowanego wcześniej bulionu warzywnego; dodajemy także posiekany drobno ząbek czosnku. Po przygotowaniu, odstawiamy bulgur do ostygnięcia. Warzywa kroimy w kostkę, mieszamy z bulgurem i zieleniną. Z limonki wyciskamy sok, mieszamy go z oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku solą; następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Tak przygotowany bulgur podajemy z chlebem pita i gęstym jogurtem naturalnym (najl. tureckim) doprawionym do smaku solą; jeśli nie można nic podobnego zdobyć można użyć kwaśnej śmietany np: szczecineckiej. Jeśli ktoś będzie miał problemy z kupieniem bulgur może z powodzeniem zastąpić go kuskus.

 

TABOULEH –SAŁATKA Z KASZY KUSKUS              M

 

Czas przygotowania: 15 min.

Kuskus 250g, oliwa z oliwek 90 ml, sok i skórka z cytryny, posiekane ząbki czosnku 3, pomidory 4, świeży ogórek 1, słodka papryka 1, cebula 1, sól, pieprz, mięta

 

Odmierzoną porcję kaszy kuskus zalej wrzącą osoloną wodą, odczekaj 5 minut. Oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek i miętę dodaj do kaszy. Dokładnie wymieszaj, dodaj pokrojone, obrane ze skórki pomidory, ogórek, paprykę i cebulę. Dopraw do smaku. Sałatkę możesz ozdobić liśćmi sałaty, oliwkami i plasterkami cytryny. Kaszę kuskus proponujemy podawać z wyrobami sojowymi SANTE: kotletami, granulatem lub kostką sojową.

 

Tajska sałatka z bambusem



110g pędów bambusa, pokrojonych w julienne, 2 szalotki, 1 duży ząbek czosnku, 4 łyżki bulionu warzywnego, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku, 2 łyżeczki podprażonych nasion sezamu, 10 liści mięty, 1 cebula dymka pokrojona w krążki, 2 duże liście kapusty pekińskiej, 200g zielonej fasolki ugotowanej na parze (szparagowej lub płaskiej, jeszcze lepiej, gdy ktoś ma dostęp do azjatyckich long-yard beans)

 

Rumienimy na suchej patelni lub na grillu przekrojone na pół szalotki i całe ząbki czosnku. Gdy będą miękkie i mocno zrumienione kroimy je na małe kawałki i ucieramy na pastę w moździerzu (dla wygody można to zrobić w malakserze). W rondlu zagotowujemy bulion, dodajemy pędy bambusa, pastę czosnkowo-szalotkową, sok cytrynowy, sos sojowy, cukier i chilli. Mieszamy i mocno podgrzewamy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy sezam, miętę i dymkę. Liście kapusty i fasolkę układamy wokół brzegów talerza, do środka nakładając mieszankę z bambusem.

 

Tajska sałatka z krabem

 



200 g paluszków krabowych, 1 długi ogórek sałatkowy, 1 soczysta czerwona papryka, 2 szalotki, 80 g kiełków soi, spora garść listków kolendry, 1 łyżka oliwy z oliwek, 4 łyżki octu ryżowego, 1 papryczka chilli, 1 łyżeczka cukru pudru

 

Paluszki krabowe pokrój wzdłuż w cienkie paski. Ogórek umyj, nie obieraj go ze skórki, podziel na 3–4 części i również pokrój wzdłuż w cienkie paski. Paprykę przekrój na cztery części, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie paski. Szalotki przekrój na pół i pokrój w talarki. Dodaj kiełki i posiekaną kolendrę. Oliwę, ocet ryżowy, rozgniecioną papryczkę chilli, cukier mieszaj w miseczce tak długo, aż cukier się rozpuści. Następnie sosem polej sałatkę i delikatnie wymieszaj. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce, aby warzywa zmiękły i smaki połączyły się ze sobą.

 

Tajski talerz owoców

 



arbuz 0,25 szt., ananas 0,5 szt., mango 1 szt., banany 3 szt., limonki wg uznania, mięta, listki wg uznania, papaja 1 szt.

 

Umyte i osuszone owoce schłodzić w lodówce przez 2h. Obrać ze skórki, pokroić na plastry grubości 1, 5 cm. Wyciąć trójkąty lub łezki i ułożyć rzędami na dekoracyjnym talerzu. Obok papai ułożyć plasterki lub ćwiartki limonki. Talerz udekorować listkami mięty. Uwagi: Podobnie talerz można przygotować używając innych owoców, np. melona, kiwi, gruszek. Zawsze powinny one być zróżnicowane kolorystycznie, ochłodzone, obrane i pokrojone w dekoracyjne formy, ułożone rzędami i bogato przybrane innymi całymi owocami. Limonkę można zastąpić cytryną.

 

TALERZ SAŁAT



na dwie osoby.

DRESSING Z CZOSNKIEM: 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, 1 ząbek czosnku (przeciśnięty) DRESSING MIODOWO MUSZTARDOWY: 3 łyżki oliwy z oliwek , 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka octu balsamicznego (czasem pomijam), 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy ziarnistej (francuskiej)

 

W obydwu przypadkach należy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i polać sałatę tuż przed podaniem.

 

 

 

 

 

Talerz z warzywami



Marchewka 1 szt., brukselka 100g, brokuły różyczki 1 szt., kalafior 0,25 szt., pieczarki 5 szt., oliwki 8 szt., jogurt naturalny 100 ml, świeże zioła wg uznania

 

Warzywa dokładnie umyć i osaczyć. Brukselkę ugotować. Brokuły i kalafiora wrzucić na 5 minut do osolonego wrzątku. Przygotowane warzywa ułożyć na talerzu i podawać z sosem przyrządzonym z naturalnego jogurtu zmieszanego ze świeżymi ziołami.

 

 

 

TANGO Z AWOKADO



1 pomarańcza, 1 awokado, 10 czarnych oliwek bez pestek, 1/2 niedużej czerwonej cebuli, kilka wąsów dymki Sos: 2-3 łyżki soku z pomarańczy, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego,, sól, pieprz

 

Pomarańczę obieramy (jak jabłko), a następnie wycinamy cząstki tak, aby pominąć białe skórki. Oliwki siekamy na drobne części. Awokado przekrawamy na pół i ruch skrętnym rozdzielamy na dwie połowy. Nacinamy skórkę i ściągamy delikatnie. Kroimy na plasterki ok. 3 mm. Na talerzu układamy koliście cząstki avocado, pośrodku pomarańczę. Na wierzchu posypujemy dość drobno pokrojoną cebulą i posiekaną dymką. Osypujemy posiekanymi oliwkami. Sok z pomarańczy (powinno uzbierać się go trochę podczas obierania owocu) mieszamy z oliwą i octem winnym. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę. Schładzamy całość krótko w lodówce. Podawać: Wyeksponowane ładnie na płaskim talerzu.

 

TARAMAS - SAŁATKA Z IKRY



na 6 porcji

150 g ikry, 5 kromek chleba, 2 cebulki, 150 ml oliwy, 2 cytryny, oliwki, pieprz

 

Chleb obrać ze skórki, namoczyć w wodzie, odcisnąć i rozetrzeć na papkę, Dodać ikrę i wymieszać na jednorodną masę. Wycisnąć sok z cytryn i powoli połączyć z masą, dodając jednocześnie oliwę, doprawić pieprzem. Wyłożyć na talerz i udekorować oliwkami i plasterkami cytryny.

 

 

 

Tatar z jabłek ze słonecznikiem


przepis - Tatar z jabłek ze słonecznikiem

2 jabłka, 3 szklanki ziarna słonecznika, 4 łyżki wiórków kokosowych, 3 szklanki winogron ciemnych, 1 łodyga selera naciowego, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, 5 małego opakowania kiełków słonecznika, 5 małego opakowania kiełków rzodkiewki, 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 1 kubek jogurtu naturalnego, 1 łyżka miodu, 1 cytryna, tabasco, sól, pieprz, Z cytryny wycisnąć sok.

 

Ziarno słonecznika i wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Winogrona pokroić w ćwiartki i wybrać z nich pestki. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Seler naciowy pokroić w drobną kostkę. Pokrojone jabłka, seler, winogrona, pestki słonecznika i wiórki kokosowe, wymieszać z natką pietruszki, oliwą, miodem i połową soku z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną tabasco. Do jogurtu dodać resztę soku z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać i rozsmarować na środku talerzy. Na sos jogurtowy nakładać wymieszane kiełki, a na tym formować tatara.

 

Tęczowa sałatka

 



Dwa rodzaje sałaty (np. zielona i czerwona), duży pomidor, mała czerwona cebulka, garść zielonych oliwek bez pestek, garść czarnych oliwek bez pestek, parówka sojowa (no może być i zwykła), ocet balsamiczny

 

Listki sałaty płuczemy i drzemy na kawałeczki. Pomidora kroimy na kostki i wrzucamy do sałaty. Z cebulki odkrawamy połowę (chyba, że ktoś jest fanem), obieramy i siekamy. Oliwki i parówkę kroimy na plasterki. Całość polewamy octem balsamicznym i mocno mieszamy. Najlepiej pozwolić jej się "przegryźć" kilkanaście minut przed zjedzeniem, ale nie trzeba.

 

Tofu sałatka

 

Tofu a la feta, Groszek konserwowy, Łyżka ketchupu, Łyżka przecieru pomidorowego, Sól, Suszona natka pietruszki

 

Tofu pokroić w kostkę. Dodać groszek konserwowy. Dodać łyżkę ketchupu i przecieru pomidorowego. Wymieszać, dodać sól i natkę pietruszki.

 

Tropikalna sałatka z kurczakiem



2 duże filety z piersi kurczaka, bez skórki, 1 ogórek sałatkowy lub wężowy pokrojony w plasterki, 1 szklanka pokrojonego w kostkę świeżego ananasa lub niesłodzonego ananasa z puszki, 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę papai, 1/4 szklanki niesolonych orzechów nerkowca, 2 zielone cebule, pokrojone w skośne plasterki, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty

Sos z chili i limonką, 1 świeża cienko pokrojona papryczka, chili drobno starta skórka z 1 limonki, sok z 2 limonek, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka octu z wina ryżowego, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego

 

Nagrzać grill do wysokiej temperatury. Opiekać kurczaka na grillu 45 minut z każdej strony, aż będzie dokładnie dopieczony. Mięso można też położyć na patelni, zalewając wodą lub wodą zmieszaną z winem. Przykryć, gotować na małym ogniu 10 minut do miękkości. Ostudzić. Pokroić w cienkie paseczki. W misce wymieszać kawałki kurczaka, ogórka, ananasa, papai, orzechy nerkowca, cebulę, kolendrę i miętę. Chili, skórkę i sok z limonki, sos rybny, ocet i oliwę połączyć w słoiku typu twist. Potrząsać, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Sałatkę polać sosem, wymieszać. Przykryć. Przed podaniem odstawić do lodówki, na co najmniej 15 minut dla uzyskania pełni smaku.

 

Trójkolorowa sałatka

 



3-4 pomidory średniej wielkości, 20 dag sera feta, garść czarnych oliwek, 2-3 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, sól, świeżo zmielony pieprz, świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek

 

Pomidory myję i kroję na ósemki. Fetę kroje na kostkę 1 cm na 1 cm. Oba składniki wrzucam do miski, dodaję odsączone oliwki. Oliwę mieszam z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewam sałatkę i bardzo delikatnie mieszam - tak, by feta nie porozwalała się za bardzo. Sałatkę dekorują raczej dużą ilością świeżych ziół. Doskonale smakuje z bagietką i kieliszkiem białego, wytrawnego wina. Dodatkowe informacje Sałatkę można wzbogacić o "ekskluzywną" nutę, dodając do sosu łyżkę octu balsamicznego, zamiast soku z cytryny. Zamiast świeżych ziół można dodać do sałatki suszone, lub użyć mieszanki prowansalskiej.

 

Truskawki i melon z miętową nutą

 



Zalewa: 500ml wody, 125g cukru, skórka obrana z 1 pomarańczy (możliwie bez albedo), 5g pieprzu, 2 duże pęczki świeżej mięty*, truskawki, melon galia

 

Wodę zagotowujemy z cukrem, do wrzącej dodajemy skórkę pomarańczową oraz pieprz i gotujemy jeszcze przez 1 min. Do rondla dodajemy miętę, przykrywamy i odstawiamy na 30 min. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce. Melona kroimy na połówki. Usuwamy nasiona i specjalną łyżeczką wydrążamy z niego kulki. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Wypełniamy owocami salaterki lub wydrążone połówki melona. Zalewamy zimnym syropem. Przybieramy listkami mięty.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin