Składniki:
Ciasto:
· 2 szklanki mąki
· 16 dag masła
· 6 łyżek cukru
· 2 jajka
· 2 łyżki kakao
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
· 2 budynie śmietankowe
· 1 litr mleka
Masa serowa:
· 4 serki waniliowe (4x15 dag)
· 2 budynie czekoladowe
Polewa:
· ½ szklanki cukru pudru
· 125 g margaryny
· 1-1,5 łyżki gorącego mleka
Lukier:
· 1 łyżka gorącej wody
Do dekoracji:
· 10 dag winogron
Sposób wykonania:
Masło, cukier i jajka utrzeć. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy. Wyłożyć na prostokątną formę o (25 x 36 cm).
Budynie śmietankowe ugotować wg przepisu na opakowaniu i gorące wylać na surowe ciasto.
Jajka ubić, dodać serki i budynie czekoladowe w proszku. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na masę budyniową. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 °C.
Margarynę rozpuścić, dodać cukier puder wymieszany z kakao i wlać gorące mleko. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Gotową polewą polać ostudzone ciasto i udekorować połówkami winogron.
Cukier puder wymieszać z wodą mikserem. Powstałym lukrem polać wierzch ciasta w tzw. esy - floresy.
luk69