Czarnuszka.pdf

(162 KB) Pobierz
332212546 UNPDF
Dlaczego “Czarnuszka Egipska” leczy wszystko oprócz śmierci…..J
15 PAŹDZIERNIK 2008 KOMENTARZE: 9
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) należy do rodziny jaskrowatych. Zwana jest również czarnuszką
ogrodową, kolendrą siewną, czarnuszką egipską, czarnuchą, kąkolnicą, panną w zieleni. Jest
jednoroczną rośliną o białych, niebiesko żyłkowanych kwiatach. Owocem jest mieszek zawierający czarne, pachnące
kamforą nasiona, których smak jest początkowo gorzki, a później aromatyczny.
Zawierają one saponiny (malantynę działającą przeciwbólowo, hederokozyd C) olejki eteryczne zawierające m.in.
tymochinon oraz nigellon, gorycz nigellinę i garbniki oraz witaminy: E, biotynę, β-karoten. Nigellon działa
przeciwskurczowo, zaś tymochinon przeciwbakteryjnie. Charakteryzują się wysoką zawartością nienasyconych kwasów
tłuszczowych – zwłaszcza kwasu linolowego i γ-linolenowego. Jako środek leczniczy nasiona czarnuszki są używane od
czasów starożytnych. W świecie arabskim czarnuszka nawet dzisiaj jest uważana za panaceum. Można tam często
spotkać się ze stwierdzeniem, że „czarnuszka leczy wszystko – oprócz śmierci”. Do dziś mówi się o niej „złoto faraonów”.
Działa żółciopędnie, wiatropędnie, moczopędnie, rozkurczająco na mięśnie gładkie, a także wymaga wydzielanie mleka
(laktację) u karmiących mam.
Obecnie preparaty czarnuszki są dostępne zwykle w postaci kapsułek z olejem (otrzymywanym z zimnego tłoczenia
nasion).
Olej z czarnuszki o wysokiej jakości jest trudny do pozyskania. Łatwo ulega utlenieniu, jak również łatwo ulega
zanieczyszczeniu. Nasiona powinny być zbierane rano, jeszcze przed wschodem słońca, w celu uniknięcia wilgoci
pochodzącej z porannych mgieł i rosy.
Najlepszy olej uzyskuje się z pierwszego, delikatnego tłoczenia prowadzonego na zimno, mechanicznie (ta zasada
dotyczy również olejów spożywczych) po uprzednim zmieleniu nasion. Taki olej odznacza się wówczas niezwykle
wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych – zazwyczaj ponad 80%. I taki produkt jest najdroższy, bo
najlepszy jakościowo.
Następne tłoczenia tzw. wytłoczków (łącznie zwykle do 4 razy) odbywają się z wykorzystaniem podgrzewania, a
produkty poddaje się obróbce chemicznej (dodaje się m.in. konserwanty chemiczne, ponieważ produkt nie zawiera już
własnych, naturalnych konserwantów). Zwracaj więc uwagę przy zakupie suplementów z czarnuszki na zawartość
składników i dokładnie „egzaminuj” sprzedającego.
Składniki czarnuszki oddziałują wyjątkowo pozytywnie na podstawowe układy organizmu:
układ trawienny (jama ustna, przełyk, żołądek, trzustka, wątroba, jelita),
układ krążenia krwi i limfy,
układ oddechowy (nos, gardło, krtań, płuca),
układ mięśniowo-szkieletowy (mięśnie, kości, stawy, więzadła, ścięgna),
układ moczowy (nerki, moczowody, pęcherz)
narządy zmysłów (wzrok, słuch, smak, dotyk),
układ immunologiczny (regulacja i harmonizacja, tłumienie nadmiernych reakcji prowadzących do agresji
autoimmunologicznych, stabilizowanie błon komórkowych, co zmniejsza podatność na alergie).
Z powyższych względów czarnuszka (olej z czarnuszki) powinna być stosowana w następujących schorzeniach:
alergie i astma,
bóle głowy (zwłaszcza na tle niedomagań układu pokarmowego),
bóle stawów,
bóle żołądka,
bóle zębów,
332212546.001.png
grzybice,
łuszczyca (psoriasis),
neurodermitis (atopowe zapalenie skóry, liszaj przewlekły),
trądzik (również zewnętrznie),
infekcje przewodu pokarmowego,
ogólna podatność na infekcje,
stany zapalne
odrobaczanie,
niszczenie pleśni wewnętrznych – zwłaszcza z rodzaju Aspergillus,
osłabienie popędu płciowego,
osłabienie organizmu (z różnych przyczyn),
wzmacnianie funkcji wątroby,
rozpuszczanie kamieni w woreczku żółciowym i złogów w przewodach moczowych i żółciowych,
jako ochrona przed poparzeniami słonecznymi (profilaktycznie) przyśpieszenie gojenia się ran i wygładzanie
skóry, jako kosmetyk wewnętrzny zapewnia piękny kolor skóry.
Warto zwrócić uwagę na niektóre aspekty działania czarnuszki. Problemem dzisiaj są alergie. Nie leczona właściwie
alergia przeradza się zwykle w astmę (znacznie więcej informacji na ten temat znajdziesz w opracowaniu
„Biomagnetyzm: cudowna moc w życiu”). Praprzyczyn alergii jak i astmy należy szukać przede wszystkim w osłabieniu
odporności organizmu. Przecież tzw. alergeny atakują każdego z nas codziennie. A jednak nie każdy zostaje alergikiem.
Astma, czyli dychawica oskrzelowa, jest spowodowana zwężeniem oskrzelików wskutek skurczu ich mięśni gładkich,
obrzęku i nadmiernego wydzielania śluzu. Długotrwała choroba prowadzi do rozedmy płuc i niewydolności krążenia.
Podstawą leczenia akademickiego jest podawanie środków rozszerzających oskrzela, tlenu, glikokortykoidów
(sterydowych hormonów kory nadnerczy).
W przypadku astmy zbawienne jest więc wydzielnicze i rozszerzające działanie czarnuszki. Jej składniki mają
zasadniczy wpływ na przyczyny choroby poprzez regulację procesów zachodzących w układzie immunologicznym.
Również w przypadku alergii, swoistego prekursora astmy, jest istotne przyjmowanie czarnuszki jeszcze przed
rozpoczęciem kwitnienia i pylenia traw, kwiatów, drzew. Chodzi o wzmocnienie układu odpornościowego i jego
harmonizację, aby uniknąć m.in. jego nadmiernych reakcji immunologicznych (prowadzących do autodestrukcji) na
obecność w organizmie obcych cząstek białkowych. Na zakończenie należy przypomnieć podstawową zasadę działania
wszelkich środków terapeutycznych, tj. potrzebę ich synergetycznego działania. W związku z tym wskazane jest, aby
suplementy zawierające olej z czarnuszki miały w swoim składzie dodatkowo naturalne witaminy: biotynę, witaminę E i
β-karoten.
Czarnuszka siewna była stosowana w medycynie starożytnej (Egipt), ponadto w Turcji i w Azji. W
medycynie arabskiej używana w leczeniu nieżytu żołądka i jelit. W Polsce roślina ta jest mało
popularna w ziołolecznictwie. Możliwe jest uprawianie czarnuszki do celów leczniczych i
przyprawowych. W niektórych krajach czarnuszka jest stosowana jako przyprawa. W Polsce
niektórzy dystrybutorzy ziół mają w swojej ofercie czarnuszkę siewną. Popularna przyprawa w
Bułgarii, Turcji, Indiach i Arabii.
Surowiec: nasienie i olej czarnuszkowy - Semen et Oleum Nigellae sativae. Mielone nasiona
czarnuszki można wykorzystać do sporządzania nalewki, miodu ziołowego, wywaru lub zażywać
jako proszek. Wyciąg olejowy z nasienia czarnuszki można zażywać doustnie lub stosować na
skórę do wcierania i okładów. W sprzedaży jest dostępny olej czarnuszkowy bogaty w witaminę F,
fitosterole i olejek eteryczny (tymochinony). Olej tłusty z czarnuszki ma wysoką cenę i bardzą
dużą wartość odżywczą oraz leczniczą.
Skład chemiczny: nasienie: olejek eteryczny (do 2,5%), olej tłusty (30-35%), alkaloidy
imidazolowe (nigellina = nigelline-N-oxide, nigellimina, nigellon), fitosterole (alfa-spinasterol,
stigmosterol, kampesterol, stigmas 7-en-3-beta-ol), witamina E, saponiny trójterpenowe
(melantyna - melanthin, alfa-hederyna), antrachinony. Zawiera tymochinony, tymol, karwakrol,
tymohydrochinony, t-anetol i 4-terpineol, p-cymen, alfa-pinen, taniny, flawonoidy (kwercetyna).
Bielmo bogate w aminokwas walinę. Spośród falwonoidów warto wymienić triglikozydy
kemferolu i kwercetyny.
Oleum Nigellae sativae: kwas olejowy, palmitynowy, erukowy, linolenowy, linolowy (55,8%),
arachidonowy, mirystycynowy, stearynowy.
Działanie farmakologiczne: hipoglikemiczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, silnie
antybiotyczne (antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze), przeciwpasożytnicze, silnie
żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, odkażające układ pokarmowy i oddechowy,
moczopędne, przeciwobrzękowe, odtruwające, uspokajające, immunostymulujące (pobudza
proliferację limfocytów, syntezę interferonu, zwiększa liczbę limfocytów cytotoksycznych, NK i
B). Istnieją doniesienia o wpływie przeciwnowotworowym wyciągów z czarnuszki siewnej.
Szwajcarskie prace informują o wpływie ochronnym czarnuszki na żołądek i wątrobę. Składniki
czarnuszki hamują syntezę prostaglandyn. Tymochinon i nigellina blokują 5-lipooksygenazę i
indukowalną syntazę tlenku azotu. Hamują odczyny autoagresji immunologicznej. Czarnuszka
należy do nielicznej grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych,
np. toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie. alfa-hederyna posiada właściwości antynowotworowe.
Wyciągi z czarnuszki obniżaja poziom glukozy we krwi i zmniejszają ryzyko powstawania
zakrzepów i zatorów. Olej z czarnuszki ochrania i odtruwa miąższ wątroby. Olejek eteryczny z
czarnuszki oraz wyciąg spirytusowy z nasion czarnuszki rozszerza oskrzela i przerywa atak astmy.
Przeciwwskazania: ciąża. Trująca dla bezkręgowców i ryb.
Wskazania: dermatozy, wypryski, atopowowe zapalenie skóry, łuszczyca, zakażenia Candida,
Cryptococcus i innymi grzybami chorobotwórczymi; trądzik ostry i przewlekły, choroby
uczuleniowe, astma (dychawica), przewlekłe i trudne do wyleczenia zakażenia (infekcje)
bakteryjne i grzybowe, niezyt oskrzeli, tchawicy, krtani i gardła, kaszel, stany zapalne płuc,
zapalenie i nieżyt zatok obocznych nosa, stany nieżytowe układu żółciowego, zastoje żółci, kamica
zółciowa, przewlekłe nieżyty nosa, w tym alergiczne, skąpomocz, obrzęki, cukrzyca, biegunka,
nieżyt przewodu pokarmowego, choroby pasożytnicze układu pokarmowego, płciowego i skóry,
bóle różnego pochodzenia, zastoje żółci, choroba wrzodowa.
Preparaty:
1. Proszek czarnuszkowy: nasienie zmielić w młynku na pył. Zażywać w dawce 1 łyżeczki 2 razy
dziennie. Ponadto jako przyprawa, np. do chleba, do mięs, do kapusty.
2. Miód czarnuszkowy: na każdą łyżkę miodu dać 1 łyżeczkę czarnuszki i 1 łyżeczke wina lub
wódki 40%, wymieszać. Zażywać 2 razy dziennie po 1 łyżce. Przy przeziębieniu, kaszlu, chorych
332212546.002.png 332212546.003.png
zatokach - 1 łyżka co 6 godzin.
3. Nalewka czarnuszkowa - Tinctura Nigellae : pół szklanki mielonych nasion zalać 250 ml
alkoholu 40%, odstawić na 7 dni, przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 5 ml na miodzie
albo w mleku z miodem. Stosowac do przemywania schorzałych i bolących miejsc, ponadto do
wcierania (reumatyzm, mięśniobóle, kontuzje sportowe, nerwobóle). Leczy trądzik, wspomaga
leczenie łuszczycy, wyprysków i dermatoz. Do przmywania skóry trądzikowej i łojotokowej - 1
łyżka nalewki na 200 ml wody mineralnej, wymieszać.
4. Napar: 1 łyżkę rozdrobnionych nasion zalać 1 szklanką wrzącej wody lub mleka, odstawić na
20 minut; przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po 100-150 ml, mleko osłodzić miodem. W chorobach
układu oddechowego - małe dawki, ale często, co 2-3 godziny. Naparem przemywać skórę
trądzikową i łojotokową. Ponadto do płukania narządów płciowych przy infekcjach i stanach
zapalnych. Do lewatyw - przy zakażeniu jelita grubego grzybami.
5. Krople do nosa przy katarze i chorych zatokach: 1 łyżkę rozdrobnionych nasion zalać 100 ml
roztworu fizjologicznego soli 0,9% (dostępny w aptekach bez recepty); zagotować i odstawić na 30
minut, przecedzić. Uzupełnić brakującą ilość roztworu (do 100 ml). Przefiltrować przez watę.
Wprowadzać do obu otworów nosowych kilka razy dziennie, najlepiej za pomocą dozownika w
formie spryskiwacza.
Dawkowanie: 500-1000 mg olejku czarnuszkowego 2-3 razy dziennie, sproszkowany owoc - 1,5-2
g 2 razy dziennie na miodzie. Olej czarnuszkowy tłusty - 1-2 g 2 razy dziennie, na czczo.
332212546.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin