Zasady savoir-vivre Co leży na stole?Stół powinien być przykryty świeżym, czystym i wyprasowanym obrusem. Najlepiej prezentują się białe lub kremowe. Przed każdym krzesłem ustawiamy nakrycia, sztućce i kieliszki w zależności od ilości dań i rodzaju trunków. Do obiadu trzydaniowego kładziemy: talerz głównego dania, a na nim mniejszy talerzyk do przekąsek. Z obu stron i z przodu talerza kładziemy łyżkę do zupy, nóż i widelec, widelczyk i łyżeczkę deserową, kieliszek do wina, kielich lub specjalną szklankę do wody mineralnej, serwetkę. Nóż powinien leżeć z prawej strony. Z prawej strony noża - łyżka do zupy. Z lewej strony talerza – widelec z brzuszkiem w dół. Sztućce deserowe leżą nad talerzem. Kielich do wody ustawiamy z prawej strony nakrycia powyżej sztućców. Serwetkę odpowiednio złożoną lub skręconą w rulon i wetkniętą w pierścień kładziemy z lewej strony nakrycia powyżej sztućców. Zasady rozmieszczania przy stole:1) gości zawsze rozsadza gospodarz2) miejsce honorowe znajduje się przodem do sali, naprzeciwko drzwi wejściowych lub okien 3) najważniejszy gość zajmuje krzesło po prawej stronie gospodyni lub naprzeciwko gospodarza4) kobiety i mężczyźni powinni siedzieć na przemian5) pary małżeńskie nie powinny siedzieć obok siebie
6) kobiet nigdy nie sadzamy na końcu stołu7) staramy się uwzględnić sympatie i antypatie gości 8) gospodyni siedzi naprzeciwko gospodarza Zachowanie przy stole (wstaw w zdania wyrazy podane poniżej) 1) Na krześle siedzimy spokojnie i prosto, nie suwamy nim tam i powrotem2) Ręce trzymamy na stole, a nie pod stołem. Łokci nie opieramy na stole. Lewą rękę gdy jest wolna kładziemy na krawędzi stołu3) Nie bawimy się sztućcami. Nie bębnimy palcami o blat stołu.4) Nogi trzymamy zwarte. Nie krzyżujemy ich pod stołem. Nie zakładamy jednej na drugą. Stopy powinny spoczywać spokojnie. Nie wywijamy nogami w takt muzyki. 5) Nie ściągamy butów pod stołem, nawet gdy są bardzo niewygodne. zakładamy, pod, stole, spokojnie, krawędzi, prosto, nie bawimy, butów, zwarte, na, nogi, palcami, spoczywać
yvonne_pl