Adam i Ewa
Składniki:
Biszkopt:- 4 jajka- 1 szklanka cukru- 1 szklanka mąki tortowej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Następnie:- 2 puszki mandarynek- 2 szklanki soku pomarańczowego- 2 budynie waniliowe- 2 opakowania herbatników zwykłych (”Petitki”)- 2 opakowania herbatników czekoladowych (”Petitki”)- 4 opakowania śmietan-fix- 1/2 litra śmietanki 30%- 3 łyżki cukru pudru
Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Na biszkopcie ułożyć odcedzone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie,wlać na gotujący się pozostały sok, mieszać aż zgęstnieje) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.
Rudowlosa12