паїшшу, uutyiiiy, Muicudiiiy... i yuiujcmy INDEKS 341312 ПІІІТІВР 5/2001 тій Numer specjalny 1/2001 Cena 10,90 zl - Fblskie KUCHNIA 127 przepisów tradycyjne potrawy rodzimej kuchni Numer specjalny KUCHNI - magazynu dla smakoszy w kioskach już z końcem marca Pyszne dania z kurczaka Skrzydełka z rusztu Щ 1 kg skrzydełek kurczaka, 4-6 ząbków czosnku, 1 płaska łyżeczka łagodnej papryki lub przyprawy do mięs z grilla, sól______ Skrzydełka opłukać i osaczyć. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Skrzydełka natrzeć czosnkiem, posypać papryką lub przyprawą do mięs z grilla. Pozostawić pod przykryciem około 30 min. Tak przygotowane skrzydełka upiec na ruszcie w piekarniku (około 30 min) nagrzanym do temperatury 190°C. (6-8 porcji) HBP m ^m jr; --, . iw Ш •m&i Яр.- 9771508877012 Kurczak pieczony na butelce Taki sposób przyrządzenia kurczaka ma tę zaletę, że tuszka piecze się równomiernie i nie nasiąka wytapiającym się tłuszczem, gdyż spływa on do naczynia, w którym stoi butelka. Kurczak nadziewany Щ wątróbką ______1 kurczak (1,5 kg),______ 5 dag masła, sól, pieprz NADZIENIE 3 wątróbki drobiowe (15 dag), 3 dag masła lub 3 łyżki oliwy, 1 jajko, 20 dag pieczarek, 10 dag czerstwej bujd, 1/3 szklanki mleka, 3 łyżki koniaku lub brandy, sól, pieprz Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić. Wątróbki umyć i posiekać. Pieczarki i wątróbki smażyć na tłuszczu 5 min, oprószyć solą i pieprzem. Pod koniec smażenia wlać koniak. Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać jajko, bułkę i starannie wymieszać. Kurczaka umyć, osaczyć, napełnić nadzieniem i spiąć szpilkami kuchennymi lub zaszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, polać roztopionym masłem i piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Po upieczeniu zostawić kurczaka na 10 min w wygaszonym piekarniku. Przed podaniem pokroić na porcje. Podawać z frytkami i surówką. (6-8 porcji) .^ \\ Kurczak nadziewany Й poziomkami 1 kurczak (1,3 kg), 2 łyżki margaryny, 1/2 szklanki soku pomarańczowego, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki winiaku, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz NADZIENIE 3/4 szklanki poziomek lub drobno pokrojonych truskawek, 1 kajzerka (8 dag), 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, ______2 łyżki margaryny,______ po 2 łyżki rodzynek i płatków ________migdałowych,________ szczypta utłuczonych goździków, 1 łyżka bulki tartej,______ sól, pieprz_________ kurczaka zawiera snoro tiusz- i delikatnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać bułkę tartą. Kurczaka napełnić nadzieniem, zaszyć białą bawełnianą nicią, ułożyć w brytfannie, podłożyć margarynę i piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180CC. W czasie pieczenia tuszkę polewać margaryną, skrapiać wodą, a następnie powstałym sosem. Sok pomarańczowy wymieszać z miodem, winiakiem oraz mąką, na 5 min przed końcem pieczenia połączyć z wytworzonym sosem i polać kurczaka. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje i podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub frytkami oraz sałatą. Sos podać w sosjerce. (6 porcji) Mię: czu, który znajduje się w skórze i pod skórą. Osoby unikające tłuszczu powinny usunąć skórę przed przyrządzeniem potrawy (np. filetów smażonych) lub po przyrządzeniu (np. po upieczeniu kurczaka). i Kurczaka oczyścić, opłukać, osu- i szyć, w środku i na wierzchu natrzeć I solą, pieprzem i pozostawić na 1 godz. i Przygotować nadzienie: poziom- i ki i rodzynki umyć, a następnie osą- i czyć. Kajzerkę namoczyć w mleku i i lekko odcisnąć. Margarynę zmikso- I wać z żółtkami, dodać bułkę, płatki i migdałowe, rodzynki, goździki, sól i oraz pieprz i dokładnie wymieszać, i Ostrożnie połączyć z poziomkami. I Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną I pianę, porcjami dodawać do masy Kurczak nadziewany jabłkami i rodzynkami 1 kurczak (1,5 kg), sól, pieprz NADZIENIE 30 dag jabłek, 10 dag rodzynek, 10 dag masła, 2 żółtka, szczypta gałki muszkatołowej, __________sól, pieprz__________ Kurczaka oczyścić, opłukać i osaczyć. Następnie natrzeć solą oraz pieprzem na wierzchu i w środku. Przygotować nadzienie: jabłka umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce do jarzyn. Rodzynki umyć i osaczyć. Na patelni roztopić połowę masła, dodać jabłka i rodzynki, chwilę smażyć, wymieszać z żółtkami, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Kurczaka wypełnić nadzieniem, spiąć szpilkami kuchennymi, ułożyć w brytfannie, polać pozostałym roztopionym masłem i piec 40-50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podczas pieczenia kilkakrotnie polewać wytworzonym sosem. Po upieczeniu podzielić na porcje (razem z nadzieniem). Podawać z frytkami i surówką sezonową. (6-8 porcji) Kurczak nadziewany Щ gruszkami _______1 kurczak (1 kg),_______ 3 łyżki masła, sól, pieprz NADZIENIE ______3 gruszki (50 dag),______ 5 dag rodzynek,_______ ______1 łyżka posiekanych __________migdałów,__________ po 1 łyżeczce suszonych ziół: majeranku i tymianku, sól Kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem i solą. Przygotować nadzienie: rodzynki umyć i osuszyć. Gruszki umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne oraz włókna łączące je z ogonkami. Miąższ pokroić w kostkę, wymieszać z rodzynkami, migdałami, majerankiem, tymiankiem i lekko posolić. Tuszkę wypełnić nadzieniem i zaszyć białą bawełnianą nicią. Do brytfanny włożyć 11/2 łyżki masła, następnie ułożyć w niej kurczaka i posmarować resztą masła. Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i sałatą. (4 porcje) Kurczak glazurowany ______2 kurczaki (3 kg),______ 4 pomarańcze (80 dag), _______7 łyżek masła,_______ ________3 łyżki imbiru_______ _________z syropu,__________ 2 cebule (20 dag), 2 łyżeczki soli selerowej, _____1/4 łyżeczki imbiru mielonego, 2 łyżki soku _____z cytryny, pieprz;______ _______do przybrania:_______ kilka gałązek natki pietruszki GLAZURA _______4 łyżki miodu,________ 3 łyżki imbiru z syropu, 1/4 łyżeczki imbiru mielonego^ Kurczaki umyć i osaczyć. Cebule obrać, drobno posiekać i włożyć do miseczki. Do posiekanej cebuli dodać sól selerową, pieprz, mielony imbir oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastą natrzeć kurczaki, przykryć i wstawić do lodówki na 1 godz. Następnie polać je 4 łyżkami roztopionego masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 50 min. Mięso kurczaka ma różny kolor i smak w zależności od tego, z której części tuszki pochodzi. Na piersi jest białe, suche i włókniste, a na udkach nieco ciemniejsze, bardziej soczyste i delikatne. i Przygotować glazurę: na patel- j nię włożyć miód, drobno pokrojony I imbir z syropu oraz imbir mielony i i podgrzać na małym ogniu. І Glazurę wylać na kurczaki i pę- ! dzelkiem rozprowadzić na całej ich : powierzchni. Kurczaki ponownie I wstawić do piekarnika i piec około i 10 min. Przed podaniem podzielić ; mięso na porcje. i Pomarańcze obrać, oczyścić z bia- ; łych włókien i pokroić w plastry. i Następnie krótko obsmażyć na po- I zostałym maśle razem z rozdrobnio- : nym imbirem z syropu. ; Porcje mięsa ułożyć na półmi- i sku, obłożyć pomarańczami z imbi- j rem i przybrać natką pietruszki. I Podawać z ryżem ugotowanym І na sypko. | (10-12 porcji) Piersi kurczaka z grilla 1Ш* 1,5 kg piersi kurczaka, 1/2 szklanki sosu sojowego, ______2-3 ząbki czosnku, 3 łyżeczki oleju, 4 łyżki białego ______wytrawnego wina,______ 1/2 szklanki soku z pomarańczy, 1 1/2 łyżki soku z cytryny, _____cienko ścięta skórka_____ z 1 pomarańczy i 1/2 cytryny; ______do smażenia: oliwa Czosnek obrać i zmiażdżyć. W małym szklanym pojemniku wymieszać sos sojowy, czosnek, olej, wino, sok oraz skórkę z cytrusów i odstawić. Piersi kurczaka umyć, osaczyć, oczyścić z tłuszczu i błon, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć jedną warstwą w szklanej lub ceramicznej misce. Mięso zalać marynatą, naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godz. Następnie mięso wyjąć i osaczyć, a marynatę przecedzić i zachować. Piersi kurczaka piec na grillu posmarowanym oliwą, na średnim ogniu. Na matym ogniu gotować marynatę, aż połowa płynu odparuje. Jeśli trzeba, sos przyprawić sokiem z cytryny lub pomarańczy. Kurczaka podawać z sosem i sałatką jarzynową. (6-8 porcji) Kurczak pieczony z ziołami 1 kurczak (1,5 kg),______ 2 łyżki mieszanych ziół: tymianku, oregano, mielonego kminku i pieprzu ziołowego, 2 łyżeczki płynnej przyprawy do zup, sól 10 Kurczaka oczyścić, opłukać i osaczyć. Natrzeć ziołami i solą. Odstawić do lodówki na 3 godz. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, skropić przyprawą do zup, podlać 4-5 łyżkami wody i piec po 30 min z każdej strony w piekarniku nagrzanym do temperatury 200CC. Podawać z ziemniakami. (6-8 porcji) Kurczak pieczony z warzywami 1 kurczak (1,5 kg), 5 dag masła, po 10 dag marchewki, pietruszki, selera, cebuli, _______groszku z puszki_______ i papryki konserwowej, _______10 dag keczupu,_______ _________2 łyżki oliwy,_________ 1/2 łyżeczki łagodnej _______przyprawy curry,_______ __________sól, pieprz__________ Kurczaka oczyścić, opłukać i osaczyć. Natrzeć solą oraz przyprawami i odstawić na 2 godz. do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę - w paseczki. Wszystkie jarzyny podsmażyć (5 min) na rozgrzanej oliwie. Kurczaka ułożyć w brytfannie, polać roztopionym masłem, obłożyć warzywami i piec 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Pod koniec pieczenia polać keczupem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. (6-8 porcji) Kurczak miętowy Щ 1 kurczak (1,5 kg), 4 łyżki oleju, 1 pęczek świeżej mięty____ lub 2 łyżki suszonej, sól, pieprz Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem, a n...
patryczeek_94