Aromatyczna pieczeń w ziołach
schab środkowy z kością 1,5 kg
olej 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
niezbyt ostra musztarda 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
duże ziemniaki 600 g
tymianek 1/2 łyżeczki
rozmaryn
majeranek 1/2 łyżeczki
pomidory 4 szt
sól
pieprz
bulion 1/3 szkl
gęsta śmietana 4 łyżki
Mięso umyć, osuszyć, z wierzchu ponakłuwać. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą}, dodać musztardę, olej, tymianek i majeranek.
Schab natrzeć masą czosnkowo-ziołową, ułożyć na blasze.
Wstawić do piekarnika na najniższy poziom, piec 100 min w temp. 200° C.
Mięso polewać wytopionym tłuszczem.
Ziemniaki wyszorować, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową.
Włożyć do piekarnika na godzinę przed końcem pieczenia mięsa.
Pomidory umyć, osuszyć, ponakłuwać w kilku miejscach.
Oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem, włożyć do piekarnika 15 min przed końcem pieczenia.
Schab wyjąć, z gorącego usunąć kości.
Tłuszcz z pieczenia zagotować w rondelku z bulionem, przyprawić do smaku.
Ziemniaki wyjąć z folii.
Mięso ułożyć na półmisku, pokroić w plastry, polać sosem.
Obok ułożyć ziemniaki, każdy udekorowany łyżką śmietany, i pomidory przystrojone zieleniną.
Podawać z sałatką z winegretem.
gayboy75