Bigos staropolski.doc

(19 KB) Pobierz
Bigos staropolski

Bigos staropolski

 

kapusta kwaszona 1 kg

koncentrat pomidorowy 2 łyżki

smalec 50 g

ziele angielskie 5 ziarenek

liść laurowy 5 szt

sól 1 łyżeczka

pieprz czarny 1 łyżeczka

kminek 0,5 łyżeczki

papryka słodka 1 łyżeczka

wino czerwone wytrawne 1 kieliszek

miód 4 łyżki

czosnek 4 ząbki

boczek surowy 30 dag

łopatka wieprzowa surowa 30 dag

szynka wędzona 20 plastrów

boczek wędzony 20 dag

kiełbasa 1 pałka

śliwki suszone 8 szt

grzyby suszone 5 szt

cebula 2 szt

majeranek 1 łyżka

 

 

Kapustę przesmażyć. W tym czasie przesmażać kolejno wszystkie mięsa, dodając następnie do kapusty. Dodać pozostałe składniki. Na koniec przesmażyć koncentrat i dodać do bigosu.

Później serwować (im później tym lepiej).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin