Bigos z kiszonej kapusty
kapusta kiszona z marchewką 2 kg
łopatka wieprzowa z kością i skórą 1 kg
borowiki suszone 3 szt
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
liście laurowe 3 szt
ziele angielskie 2 szt
pieprz w ziarnach 6 szt
kostka drobiowa knorr 2 szt
przyprawa w płynie winiary 1 łyżka
przyprawa do bigosu i dań z kapusty 1 łyżka
majeranek 1/2 łyżeczki
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
Mięso zalać wodą, dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i kostki, gotować do miękkości, wyjąć na talerz, ostudzić. Do wywaru wrzucić kapustę, grzyby i pozostałe przyprawy. Gotować na małym ogniu. Z mięsa zdjąć skórę i tłuszcz, oddzielić od kości, drobno pokroić i wrzucić do kapusty. Gotować ok. 2 godz na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolać trochę wody. Dosolić do smaku, można dodać pół łyżeczki cukru. Najlepiej smakuje następnego dnia po podgrzaniu. Smacznego.
gayboy75