Zupa chrzanowa..odt

(16 KB) Pobierz

 

Zupa chrzanowa.

 

N70 dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu

szynki,

1 korzeń chrzanu (15 dag),

1 cebula,

2 łyżki mąki,

sok z 1 cytryny,

1 szklanka kwaśnej śmietany,

5 jajek na twardo,

1 listek laurowy,

5 ziarenek pieprzu,

5 ziarenek ziela angielskiego,

sól,

pieprz mielony.

 

Do garnka wlać 2,5 l wody, wrzucić listek, ziele i pieprz.

Cebulę obrać i włożyć do wody z przyprawami.

Zagotować. Dodać kiełbasę i gotować 1 godz. na małym

ogniu. Następnie wyjąć kiełbasę z wywaru.

Chrzan obrać, opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać

do wrzącego wywaru i gotować 5 - 10 min. Następnie

wywar przecedzić. Mąkę rozmieszać z 2 łyżkami zimnej

wody, wlać do zupy i zagotować. Po zdjęciu z ognia

doprawić sokiem z cytryny, wlać śmietanę i zamieszać.

Zupa zaraz po ugotowaniu powinna mieć ostry smak

chrzanowy. Po odstawieniu garnka, zapach chrzanu

stopniowo się ulatnia i smak zupy staje się łagodniejszy.

Jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać. Zupę

podawać posypaną drobno pokrojonym jajkiem, z białą

kiełbasą pokrojoną w półplasterki lub paseczki.

Doprawić solą i pieprzem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin