- Za elegancki musik bananowy nie warto się zabierać w ostatniej chwili tuż przed przybyciem gości, bo musi trochę postać w lodówce. To, co ważne jest w tym przepisie, to kolejność łączenia poszczególnych składników. Bitą śmietanę przekłada się do bananów, nie odwrotnie. Bo śmietana może opaść. To samo dotyczy piany z białek. Jeśli chodzi o mieszanie wszystkiego, to mieszamy łyżką, ruchem od spodu do góry. Delikatnie, delikatnie i jeszcze raz delikatnie. Dla 4 osób Czas przygotowania: 20 min Czas chłodzenia: 1 godz.
Jak to zrobić: 1. Obierz 3 banany ze skórki i zmiksuj je. 2. Dodaj torebkę cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, rum i sok z połowy cytryny. Znów włącz mikser. 3. Ubij śmietankę i wymieszaj ją z torebką cukru waniliowego. 4. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywno z odrobiną soli. (Uważaj, żeby do piany nie przedostała się nawet odrobina żółtka.) 5. Do miski z puree bananowym (nie odwrotnie) przełóż śmietankę i delikatnie wymieszaj. 6. Następnie dodaj do puree pianę z białek i ponownie wymieszaj z wielką ostrożnością, żeby piana nie opadała. 7. Przełóż mus do małych miseczek, nakryj szczelnie folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. 8. Dekoracja: Ostatniego banana pokrój w plasterki i polej sokiem z cytryny, ananasy przekrój na 4 części, a z czekolady zrób wiórki za pomocą noża. 9. Tuż przed podaniem każdą miseczkę udekoruj elegancko bananem, ananasem, i wiórkami. Bon appetit!
Produkty potrzebne do przepisu
· 2 plastry ananasa z puszki
· 2 łyżki białego rumu
· 2 łyżki cukru
· 2 torebki cukru waniliowego
· 1 cytryna
· 1/2 tabliczki czekolady
· 4 dojrzałe banany (takie z kilkoma brązowymi plamkami)
· 2 jajka
· 1 szczypta soli
· 250 ml śmietanki Rama Cremefine do ubijania
Syriusz16