Babeczki wielkanocne.odt

(9 KB) Pobierz

Babeczki wielkanocne

 

Składniki na 9 babeczek:

       110 g miękkiego masła

       80 g drobnego cukru

       110 g mąki pszennej

       1 łyżeczka proszku do pieczenia

       2 jajka

       1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ponadto:

       100 g posiekanej czekolady lub chipsów czekoladowych

       jajeczka cukrowe z czekoladą do dekoracji

       120 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki na babeczki zmiksować do białości i gładkości.  Na końcu wmieszać chipsy czekoladowe. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce.

Kremówkę ubić z 1 łyżką cukru pudru. Ozdobić wystudzone babeczki, środek udekorować jajeczkami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin