Zupa ogórkowa.doc

(22 KB) Pobierz
Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

 

wywar jarzynowy:

    * 2 marchewki
    * 1 pietruszka
    * ½ selera
    * 1 cebula
    * 1 por
    * 1 liść laurowy
    * 1 łyżka suszonego lubczyku
    * 4 szklanki wody
    * 1 łyżka masła
    * 3 duże kiszone ogórki
    * 1 szklanka wody spod ogórków
    * 1 szklanka kwaśnej śmietany
    * 1 łyżka masła
    * pęczek koperku
    * sól
    * pieprz

jako dodatek do zupy:

    * 2 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki lub ugotowany ryż

Marchewki, pietruszkę i selera pokroić na kawałki, pora obrać z wierzchnich liści, cebulę z łupin. Jarzyny dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, przesmażyć na maśle, zalać wodą. Dodać liść laurowy i lubczyk (by zioła nie pływały w ogórkowej, wsypać je do papierowej torebki służącej do parzenia liściastej herbaty). Gotować mniej więcej 1 godzinę (w szybkowarze 10-15 minut). Torebkę z lubczykiem wyjąć, warzywa przecedzić na sicie - dobrze odcisnąć, by oddały cały smak.

Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę (można je też zetrzeć na tarce o grubych oczkach), po czym podsmażyć na patelni na maśle - ok. 5 minut, na wolnym ogniu. Ogórki dodać do wywaru, a wodę spod ogórków wlać na patelnię, wymyć cały smak i dodać do zupy. Śmietanę zahartować odrobiną gorącego płynu i dolać do garnka. Całość gotować jeszcze ok. 5 minut na małym ogniu. Na samym końcu wrzucić ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekany koperek. Ziemniaki przyrządzić osobno, gdyż w kwaśnej zupie gotowałyby się bardzo długo. Pokrojone w kostkę kartofle można też wrzucić do wywaru jarzynowego - jak zmiękną, dodać ogórki i wodę z kiszenia. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin