Zupa_z_kluseczkami.doc

(270 KB) Pobierz
Zupa z kluseczkami

Zupa z kluseczkami

Składniki:

·         3 duże pomidory

·         łyżka koncentratu pomidorowego

·         duża kostka rosołowa

·         pęczek koperku

·         średnia czerwona cebula

·         pół szklanki mleka

·         1 jajko

·         1 łyżka masła

·         7 dag kaszy manny

·         sól, pieprz

·         olej do smażenia

 

 

Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodając łyżkę koncentratu pomidorowego (w dużym rondlu lub głębokiej patelni). Pomidory myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Mieszamy drewnianą łyżką, aż pomidory całkiem się rozgotują. Doprawiamy solą i pieprzem.

W dużym garnku gotujemy 3 szklanki wody i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Dodajemy przygotowane pomidory z cebulą.

Koperek dokładnie myjemy i siekamy. Mleko gotujemy z łyżką masła, odrobiną soli i pieprzu.  Wsypujemy kaszę i mieszamy energicznie aż masa zacznie odchodzić od ścianek i dna garnka. Zdejmujemy z ognia i szybko mieszamy z rozmąconym jajkiem i posiekanym koperkiem.

Zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia. Z masy grysikowej zwilżoną łyżeczką bierzemy małe porcje kaszy i delikatnie wrzucamy do zupy. Gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze 10 minut. Doprawiamy jeśli potrzeba. Dekorujemy koperkiem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin