Grodecka Maria - Siewcy dobrego jutra.pdf

(700 KB) Pobierz
106726797 UNPDF
Aby rozpocząć lekturę,
kliknij na taki przycisk ,
który da ci pełny dostęp do spisu treści książki.
Jeśli chcesz połączyć się z Portem Wydawniczym
LITERATURA.NET.PL
kliknij na logo poniżej.
106726797.001.png 106726797.002.png
MARIA GRODECKA
SIEWCY
DOBREGO
JUTRA
o uprawach ekologicznych
i wegetariańskim odżywianiu
2
Tower Press 2000
Copyright by Tower Press, Gdańsk 2000
3
Malutki chłopczyk idący ulicą ze swoją matką zobaczył nagle obok chodnika coś, co go
olśniło – zielony skrawek trawy. Puścił rękę matki, pobiegł tam, zatrzymał się przez chwilę
pośrodku zieleni, a potem powolutku przyklęknął z wyrazem nieopisanego zachwytu na bla-
dej buzi. Rozjaśnionym spojrzeniem szukał w oczach matki zrozumienia dla swojego nie-
oczekiwanego szczęścia.
Ale dla spieszącej się, zapędzonej kobiety była to tylko irytująca strata czasu. Podeszła
szybko do malca, poderwała go z ziemi i z pasją biła chudy tyłeczek. Potem, zagniewana i
wzburzona, pociągnęła płaczące dziecko w stronę betonowego chodnika.
Temu chłopcu i wszystkim innym dzieciom
moją książkę poświęcam
4
UDZIAŁ GOSPODARKI HODOWLANEJ W EKONOMICZ-
NYCH I EKOLOGICZNYCH PROBLEMACH WSPÓŁCZE-
SNEGO ŚWIATA
Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne uznaje, że właściwie zaplanowana dieta wegeta-
riańska odpowiada w pełni wymogom dobrego odżywiania.
(The American Dietic Association Reports
July 1980)
Największemu nawet optymiście niełatwo byłoby przyznać, że świat współczesny znajduje
się w sytuacji pomyślnej i korzystnej dla wszystkich jego mieszkańców i że dalszy rozwój w
tym samym kierunku może napawać otuchą i wiarą w jeszcze lepszą przyszłość. Kłopoty i
trudności naszego czasu tak się ze sobą splątały, że próbując znaleźć jakiegoś generalne roz-
wiązanie, nie wiadomo właściwie od czego należałoby zacząć. Wszystkie sprawy wydają się
zazębiać ze sobą, trudno zdecydować, które z nich są pierwotne, a które wtórne. Za którą nit-
kę należałoby pociągnąć, aby kłębek niedoli i zagrożeń sam się rozwikłał.
W ostatnich latach uwadze wszystkich mieszkańców Ziemi najbardziej narzuca się zagro-
żenie związane ze skażeniem środowiska naturalnego. Wiadomo, że istnieją liczne, realne
niebezpieczeństwa spowodowane przemysłowymi zanieczyszczeniami wód, powietrza i gleby
oraz nadmiernym eksploatowaniem zasobów naturalnych. W związku z tym mówi się i pisze
o groźbie katastrofy ekologicznej. Sprawcy skażeń i zanieczyszczeń przemysłowych spoty-
kają się z powszechnym potępieniem, a ostatnio coraz częściej ponoszą konkretne sankcje
wymierzane z mocy zobowiązującego prawa.
Takie negatywne reakcje i opinie w stosunku do tych przypadków są zjawiskiem stosun-
kowo nowym, do niedawna bowiem otaczała je atmosfera pobłażliwej wyrozumiałości za-
równo ze strony prawa jak i opinii społecznej. Ostatnio atmosfera ta zdecydowanie wygasa, a
opinia domaga się ostrych, surowych kar, dostrzegając w tym ogromne zagrożenie ludzkiego
życia i zdrowia.
Istnieje jednak, obok skażenia przemysłowego, cała ogromna sfera źródeł zanieczyszcze-
nia i eksploatacji środowiska, które nie tylko nie zostały jednoznacznie napiętnowane, ale są
ogólnie tolerowane, a nawet aprobowane i utożsamiane z pozytywnymi osiągnięciami cywili-
zacyjnymi. To znaczy spotykają się z taką samą reakcją, co sposoby funkcjonowania wielu
gałęzi przemysłu wtedy, zanim jeszcze dostrzeżono ich złowrogie następstwa. Wiążą się one
ze stosowanymi obecnie metodami uprawy roli i z uznanymi standardami odżywiania. Za-
równo problemy metod stosowanych w rolnictwie, jak i norm żywienia, są ze sobą ściśle po-
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin