Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.2 duze rostbefy z koscia,4 duze czerwone papryki,500 g pieczarek,1 por,100 ml bialego wytrawnego wina,50 g masla,4 zabki czosnku,sok z 1 cytryny,1/2 peczka zielonej pietruszki,sol.
1. Mieso umyc, odkroic kosci, zbic tluczkiem z obu stron i przekroic kazdy na 2czesci. Skropic sokiem z cytryny i odstawic na 10 min.2. Papryki umyc, osuszyc i upiec w piekarniku. Zdjac skorki, oczyscic z nasioni przekroic na 8 czesci.3. Pieczarki obrac, umyc i pokroic na cwiartki. Por przekroic wzdluz, dokladnieumyc i pokroic w paseczki. Zielona pietruszke oplukac i drobno posiekac.Czosnek obrac i posiekac.4. W garnku roztopic maslo, wrzucic pokrojony por i dusic 2 min. Dodac pieczarki, czosnek i zielona pietruszke. Posolic, wymieszac, przykryc i dusic namalym ogniu jeszcze 2 min. Rozgrzac ruszt, wlozyc mieso i upiec z obu stron(ok. 4 min).5. Na duzej patelni ulozyc papryki i osolic. Na papryce polozyc podpieczonemieso, zalac winem i dusic pod przykryciem 5 min. Befsztyki posolic, polozycna nich pieczarki z porami. Gotowac bez przykrycia tak dlugo, az sos zgestnieje.
drido