Ciasto Pawełek z malinami
Składniki:
1 szkl. cukru1 1/4 szkl. mąki12 łyżek oleju12 łyżek gorącej wody2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajkaKrem:2 batoniki Pawełki o smaku toffi0,5 szkl. mleka2 łyżki kakao1 1/2 kostki Kasi1/3 szkl. cukru1 kieliszek wódkimaliny lub wiśniebudyń śmietankowy (na pół litra mleka)małe bezy do dekoracjipolewa czekoladowa
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodawać żółtka, olej, wodę i kakao- dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i proszek- utrzeć wszystko razem. Następnie upiec, ok. 30 min. w temp. 180 st. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim batoniki, cukier, kakao, budyń- zagotować wszystko i wystudzić. Utrzeć masło i dodawać po trochu masy budyniowej i dalej miksować. Na koniec dodać wódkę- jeżeli się zważy ucierać dalej na parze. Ciasto przekroić na pół, wyłożyć maliny i posmarować połową kremu, przykryć drugą połową ciasta. Wyłożyć resztę kremu. Na wierzchu rozłożyć beziki i polać polewą.
zzzcia