BYDúO.doc

(66 KB) Pobierz
BYDŁO

BYDŁO

 

Pogłowie bydła:

Czerwiec 2009 – 5 mln 700

Bydło pochodzi od zwierzęcia TUR, udomowionego 4-10 tyś lat temu.

 

TYPY UŻYTKOWE BYDŁA

·         mleczny

·         mięsny

·         kombinowany

 

Typ MLECZNY              - ciało w wpisane w trójkąt

                                          - pojemny zad

                                          - dobrze wykształcone wymię

                                          - wydłużona głowa osadzona na wąskiej szyi

                                          - klatka piersiowa umiarkowanie wysklepiona, głębsza w cz. tylnej

                                          - żebra skośnie wzgl. kręgosłupa, znaczne odstępy międzyżebrowe

                                          - łopatki dobrze przylegające, płasko umięśnione

                                          - szeroki, płaski zad, lekko nachylony ku tyłowi

                                          - profile mięśni – zwłaszcza udowych – lekko wklęsłe

                                          - nasada ogona niska

                                          - wymię wysoko zawieszone, w kształcie skrzynkowo-miskowy

                                          - harmonijna budowa

                                          - żywy temperament

                                          - intensywna przemiana materii

              Rasy:                            - holsztyńsko-fryzyjska; jersey; ayrshire

 

Typ MIĘSNY                            - kształt prostokąta

                                          - tułów umięśniony

                                          - profil mięśni wypukły

                                          - kłąb szeroki

                                          - szyja krotka, dobrze umięśniona i mocno związana z tułowiem

- żebra zbliżone do kąta prostego wzgl. Kręgosłupa, mniejsze odstępy międzyżebrowe             

- zwierzęta ociężałe, wolniejsza przemiana materii

                                          - skłonność do odkładania białka

                                          - nie są dojne – słabo wykształcone wymię

              Rasy:                            - hereford; charolaise; Limousin; piemontese

 

Typ KOMBINOWANY - cechy pośrednie typu mlecznego i mięsnego

- bydło tego typu ustępuje zazwyczaj pod wzgl. mleczności zwierzętom ras jednostronnie mlecznych, a pod względem walorów opasowych – rasom jednostronnie mięsnym

              Rasy:                            - simentalska; czerwono-biała; czarno-biała

 

RASY MLECZNE:

·         Holsztyńsko-fryzyjska: à wyhod. w Stanach, czarno-białe umaszczenie; doskonale zbudowane i wysoko usytuowane wymię, wys. w kłębie 140cm, masa 650kg (buhaje: 750kg); wydajność mleka na 305 dni – 7-9 tyś kg (największa w Stanach i Izraelu – 10,5kg); zawartość tł. 4%, białko – 3,2%;

·         Jersey à mała rasa; waga do 400kg, wys. 124cm, umaszczenie jednolite (myszate, brązowe, beżowe z jasną obwódką pyska wokół śluzawicy); słabo umięsniona, dobre wymię; wydajność 4-5kg, tł. do 6%, białko – 4%; ok. 1000 sztuk

·         Ayrshire à wyhod. w Anglii; 500kg, 130cm (buhaje: 800kg/140cm); czerwono-biała; odporna na trudne warunki środ., w PL nie występuje; posiada duże rogi; wydajność: 6 tyś kg mleka/ 4% - tł/ 3,3% - białka

RASY MIĘSNE:

·         Hereford à najliczniejsza rasa; 600kg (buhaje – 900kg); umaszczenie: tułów – jednolite ciemno czerwone, głowa, dolna część szyi, mostek, podbrzusze i dolne cz. kończyn – białe; dobra płodność i łatwe ocielenia, odporna na warunki środ., przystosowane do utrzymania pastwiskowego

·         Angus à II wzgl. liczebności, 600kg (buhaje 900); umaszczenie jednolite czarne; bezrogie; mięso: dobre, soczyste, marmurkowate

·         Charolaise à franc., kiedyś jako robocze; buhaje 1200kg, wys. 145cm, krowa 800kg/140cm, umaszczenie jednolite białe lub biało-kremowe; śluzawica, rogi, racice – jasne; minus: trudne porody

·         Limousin à frans., jednolite czerwone; krowy: 650kg/buhaje: 1000kg; cienka kość, doskonałe umięśnienie; mięso mało otłuszczone, dobra jakoś; wys. przyrost dzienny, łatwe ocielenia

·         Piemontese à Góry Włoskie, jedyna włoska rasa występująca w PL; b.db. umięśnienie, duża frekwencja genów hipertrofii mięśni (przerost mięśni) zadu oraz b. chudym mięsem ; prod. mleka: 3 tyś kg na parmezan

·         Salers à umaszczenie jednolite czerwonel kędzierzawy włos, potężne poziome rogi, waga 700kg krowy, buhaje – 1100kg; odporne, dobra płodność i łatw ocielenia. Opiekuńcze wobec cieląt

·         Simental à szwajcarskie, masywne, dobrze umięśnione; 800 – 1200kg, opasane intensywnie; trudne porody

RASY KOMBINOWANE:

·         Czarno-biała à b.db. budowa, zbilansowana użytkowość mleczna i mięsna, 600kg/130-135cm; wyd. 5-6kg – tł. – 4,2%/ białko – 3,3%; prawie nie istnieje – wyparta przez rasę holszt-fryz.

·         Czerwono-biała à mocna, zwarta budowa, szeroki tułów, nieznaczna wydajność mleka, krowa - 600kg, buhaje – 900-1000kg/130-140cm; występuje w Niemczech, Holandii, w PL - Dolny Śląsk, wypierana przez rasę holszt.

·         Polska czerwona à jedyna PL rodzima rasa; hodowla zachowawcza; 500kg/126cm; umaszczenie jednolite od jasno czerwonego do wiśniowego; niska wyd. 4tyś kg, tł. - 4,4%, białko – 3,4%

·         Simental à najliczniejsza w EU; 650kg/ 135cm, łaciate: od beżowego do wiśniowo-brunatnego, głowa i podbrzusze białe; wyd. 4tyś kg, duża przydatność serowarska (duża zawart. kazeiny); w PL tylko 1% pogłowia

 

 

ŻYWIENIE BYDŁA

 

* Zapotrzebowanie BYTOWE à na składniki pokarmowe konieczne do utrzymania się przy życiu, do sprawności fizycznej, stanu równowagi cieplnej

* Zapotrzebowanie PRODUKCYJNE à na składniki pokarmowe wynikające z konkretnej produkcji.

* Zapotrzebowanie OGÓLNE à suma zapotrzebowanie bytowego i produkcyjnego

 

Czynniki wpływające na potrzeby pokarmowe:                           

o        masa ciała wraz ze wzrostem zwiększa potrzeby bytowe

o        produkcja mleka i zawartość białka i tłuszczu

o        wiek – większe zapotrzebowanie zwierzęta do 5 lat

o        kondycja – o słabej: większe zapotrzebowanie

o        stadium laktacji:

§         początek laktacji – od wycielenia do szczytu laktacji

§         środek okr. laktacji – od szczytu do zasuszenia

§         zasuszenie - 6 tyg przed wycieleniem

 

Podstawą dawki pokarmowej krów mlecznych są pasze objętościowe soczyste, latem zielonki, zimą kiszonki i okopowe z udziałem siana, słomy oraz pasz treściwych w zależności od wydajności.

 

Orientacyjna ilość pasz w dziennej dawce pokarmowej:

 

·         zielonki z łąk i pastwisk – do 10% masy całkowitej dawki

·         zielonki z lucerny i koniczyny – do 40 kg

·         kiszonki z kukurydzy – zimowe – do 15 kg

·         kiszonki z liści buraków – do 25 kg

·         kiszonki z traw – do 30 kg

·         buraki cukrowe – do 15 kg

·         buraki półcukrowe – do 30 kg

·         buraki pastewne – do 35 kg

·         marchew – do 15 kg

·         siano łąkowe – do 12 kg

·         siano z lucerny i koniczyny – do 5 kg

·         słoma zbożowa – do 3 kg

·         ziarno zbóż, otręby pszenne – do 3 kg

·         wysłodki buraczane suche – do 5 kg

·         otręby żytnie – do 2 kg

·         nasiona strączkowych – 1/3 wszystkich treściwych

 

Stosunek: wapń (Ca) do fosforu (P) = 1,5-3 : 1

 

Pasze treściwe powinny być stosowane powyżej 12 kg/dzień wydajności mlecznej zimą i pow. 15 kg/dzień latem. Stosujemy wtedy 1 kg paszy na każde 3 kg mleka powyżej tej wydajności.

 

NORMY ŻYWIENIOWE BYDŁA I OWIEC W SYSTEMIE TRADYCYJNYM

 

Układając dawkę, należy określić:

1.       zapotrzebowanie bytowe na podstawie masy ciała

2.       zapotrzebowanie produkcyjne

3.       zapotrzebowanie ogólne

4.       zapotrzebowanie ogólne na suchą masę

5.       ewentualne dodatki do zapotrzebowania ogólnego

 

Różnice między zapotrzebowaniem a jego pokryciem nie powinny być większe niż:

              - 5% dla białka ogólnego

              - 5-10% dla energii i suchej masy

Niedobór składniki mineralne należy uzupełniać środkami mineralnymi.

 

Pomieszczenia dla krów mlecznych:

 

1.       obory uwięziowe – stanowiskowe:

o        dł. 1,75m/ 1,20m

o        uwięź odpowiedniej długości

·         dojarka bańkowa przewodowa lub bezprzewodowa

2.       obory wolno-stanowiskowe

o        boksowe – szer. 1,20m, dł. 2,6m

o        kombi-boksowe – wypoczynkowe z dostępem do paszy

o        z głęboką ściółką – brak wydzielonych stanowisk

 

Udój w oborach wolno-stanowiskowych – hale udojowe w typie „rybia ość” lub „tangen”.

Dojarnie karuzelowe – 80/h.

 

Pomieszczenia dla bydła mięsnego:

 

W sezonie pastwiskowym - najlepiej 24h na pastwisku.

Budować proste i tanie; najkorzystniej utrzymywać w grupach wiekowych na ściółce obszarze wypoczynkowym. Obszar paszowy bez ściółki.

 

Cielaki:

 

Utrzymywane w kojcach indywidualnych.

Cielę do 60kg – 1,2m2

Cielę powyżej 60kg – 1,5m2

 

ROZRÓD BYDŁA

 

DOJRZAŁOŚĆ PŁCIOWA – moment wystąpienia pierwszej owulacji; nie jest równoznaczna z dojrzałością hodowlaną. Następuje w wieku ok. 5-6 m-cy.

DOJRZAŁOŚĆ HODOWLANA – pozwala na pokrycie; 60-70% masy ciała dorosłej krowy – 15-17 m-cy. Pierwsze ocielenie może być w 35 m-cu.

Ciąża trwa 9 miesięcy.

 

Dane notatkowe:

o        data wycielenia

o        data obserwacji rui

o        data krycia

o        data zacielenia lub stwierdzenia cielności

 

Sposoby krycia:

 

à KRYCIE NATURALNE              - wolne – kilka buhajów z krowami (duże stada mięsne)

                                                        - haremowe – 1 buhaj na 25 krów

                                                        - krycie z ręki

à INSEMINACJA – sztuczne unasienianie – najczęściej stos.; polega na wprowadzeniu w drogi rodne krowy nasienia buhaja za pomocą pistoletu inseminacyjnego.

 

Ruja u krów:

 

Cykl trwa 21 dni, ruja ok. 18h, po 12h najlepsze krycia.

 

Charakterystyczne objawy rui:

o        odruch tolerancji – krowa daje się obskakiwać,

o        wyciek śluzu ze sromu

o        silne zaczerwienienie sromu

o...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin