Galaretki drobiowe
Składniki:
· 40 dag. piersi z kurczaka
· 2 marchewki
· kawałek selera
· ziarna pieprzu i liść laurowy
· 3 łyżki żelatyny
· sól, pieprz
· 1 puszka kukurydzy konserwowej
· pół strąka papryki
· sok z cytryny
Wykonanie:
Mięso pokroić na plastry, marchewki i seler obrać. Mięso i warzywa włożyć do ¾ l. zimnej wody, zagotować. Dodać ziarna pieprzu i liść laurowy, posolić i ugotować do miękkości. Wywar przecedzić. Aby wywar był klarowny należy z białka i octu ubić sztywną pianę, przełożyć do chłodnego wywaru i ponownie podgrzać. Mętny wywar zetnie się razem z białkiem i wypłynie na powierzchnię. Następnie przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Wsypać żelatynę, podgrzewać aż się rozpuści, przyprawić. Do miseczek włożyć kawałki mięsa i warzyw. Zalać wystudzoną galaretą, wstawić do lodówki, by stężała. Można udekorować pomidorem i małymi wiązkami szczypiorku. Porcje galarety układać na liściu sałaty.
TYMBARK-AZULAN3-795903150-730876022-609883725511