Wegetarianizm w praktyce.pdf
(
931 KB
)
Pobierz
10714457 UNPDF
Niniejszy
darmowy
ebook zawiera
fragment
pełnej wersji pod tytułem:
"Wegetarianizm w praktyce"
Aby przeczytać informacje o pełnej wersji,
kliknij tutaj
Darmowa publikacja
dostarczona przez
www.licealista.ovh.org
Niniejsza publikacja może być kopiowana, oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wyłącznie w formie dostarczonej przez
Wydawcę. Zabronione są jakiekolwiek zmiany w zawartości
publikacji bez pisemnej zgody wydawcy. Zabrania się jej
odsprzedaży, zgodnie z
regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli
.
© Copyright for Polish edition by
ZloteMysli.pl
Data: 22.05.2006
Tytuł: Wegetarianizm w praktyce (fragment utworu)
Autor: Wojciech Łukaszewski
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Sylwia Fortuna
Skład: Anna Popis-Witkowska
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Złote Myśli s.c.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
WWW:
www.ZloteMysli.pl
EMAIL: kontakt@zlotemysli.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
SPIS TREŚCI
WSTĘP
.
..................................................................................................................5
1. WEGETARIANIZM
.............................................................................................9
1.1. Dlaczego warto poznać wegetarianizm?
.................................................................17
1.2. ważne rady dla początkujących wegetarian
..........................................................23
2. WEGETARIAŃSKIE ZAMIENNIKI
.
...................................................................26
3. NIECODZIENNE, WARTE ZAUWAŻENIA PRODUKTY SPOŻYWCZE
.
...............31
3.1. Wybrane produkty sojowe
.
....................................................................................31
3.2. Niektóre inne produkty
.
........................................................................................36
3.3. Co jeszcze można jadać?
.
.......................................................................................46
3.4. Kilka przydatnych wskazówek i przepisów kulinarnych
......................................50
4. POPULARNE TŁUSZCZE
..................................................................................58
4.1. Masło
......................................................................................................................60
4.2. Margaryna
..............................................................................................................65
4.3. Oleje
.......................................................................................................................68
5. CHLEB
.
.............................................................................................................77
5.1. Słodkie wypieki
......................................................................................................96
6. SÓL
.
................................................................................................................102
7. ZAGROŻENIA
.
................................................................................................108
7.1. Manipulacje genetyczne
.
......................................................................................109
7.2. Szkodliwe czynniki występujące w żywności
.
......................................................114
7.3. Rośliny trujące
......................................................................................................118
7.4. Oznakowanie żywności
.
.......................................................................................120
7.5. Rekomendujemy optymizm
.................................................................................126
8. DODATKI DO ŻYWNOŚCI
...............................................................................130
8.1. Dodatki „E”
.
..........................................................................................................132
8.2. Inne dodatki nie wymieniane jako “E”
................................................................162
9. NAJWAŻNIEJSZE WITAMINY
.
.......................................................................166
10. NIEZBĘDNE MINERAŁY
...............................................................................172
11. CO TO JEST DIETA?
.......................................................................................182
11.1. Dietetyka medyczna
.
...........................................................................................184
11.2. Dietetyka pozamedyczna
.
...................................................................................190
12. WEGETARIAŃSKIE PSY?
.
............................................................................208
13. PYTANIA I ODPOWIEDZI
..............................................................................219
14. ZAKOŃCZENIE
.
............................................................................................239
15. WYBRANE PIŚMIENNICTWO I STRONY INTERNETOWE
.
...........................244
WEGETARIANIZM W PRAKTYCE -
darmowy fragment -
kliknij po więcej
Wojciech Łukaszewski
● str.
4
Wstęp
Oto poradnik dla wszystkich zainteresowanych
praktycznymi aspektami szeroko pojętego
wegetarianizmu.
Drogi Czytelniku,
znajdziesz tu mnóstwo informacji dotyczących codziennego
i odświętnego jedzenia. Nie mogliśmy napisać o wszystkim, więc
wybraliśmy kilka, naszym zadaniem kluczowych zagadnień. Jedne
z nich mogą wydawać się banalne, inne bardzo ciekawe, a niektóre
wręcz kontrowersyjne - to zależy od czytelnika. W tej książce zawarte
są tematy często poruszane przez innych autorów, oraz sprawy na
ogół traktowane jak tabu. Na pewno będziesz z niej wielokrotnie
korzystać.
Przeciętnemu współczesnemu człowiekowi jest coraz trudniej
dostatecznie orientować się w sprawach dotyczących żywienia.
A przecież ta sfera stanowi jeden z najważniejszych aspektów
naszego życia. Wszystkie definicje życia podkreślają, że jest ono
nieustannym procesem przemiany materii
1
.
Każdy organizm, od
drobnoustrojów do człowieka, aby żyć potrzebuje energii. W zasadzie
wszystko, co organizm wchłania i przetwarza, można nazwać jego
1
Tutaj nie wdajemy się w skomplikowane definicje biologiczne, filozoficzne, czy
religijne.
Copyright by Wydawnictwo
Złote Myśli
& Wojciech Łukaszewski
WEGETARIANIZM W PRAKTYCE -
darmowy fragment -
kliknij po więcej
Wojciech Łukaszewski
● str.
5
pożywieniem. Dla człowieka szczególne znaczenie ma odżywianie się
w formie, po prostu, codziennego jedzenia i picia. W ten sposób
dostarczamy naszemu ciału niezbędnych składników do jego
regeneracji i transformacji. Statystyczna osoba rocznie zjada prawie
tonę żywności, z czego prawie połowa jest zbędnym i szkodliwym
balastem. Człowiek bez picia może wytrzymać 2 - 4 dni, bez jedzenia
przestaje żyć po 7 - 10 dniach
2
.
Pomijając specjalne sytuacje
(niektóre choroby, chwilowy priorytet „wyższych” zadań, świadoma
głodówka), powinniśmy codziennie jeść oraz pić. I tak czynimy.
Wszyscy nieustannie kupujemy albo dostajemy coś do jedzenia.
Niewielu szczęśliwców może samemu i dla siebie wytwarzać
żywność. Jeśli tak się zdarza, nigdy to nie dotyczy wszystkiego.
Nawet tak zwani samowystarczalni rolnicy kupują wiele gotowych
produktów spożywczych, nie wspominając o dodatkach, które są
potrzebne do wyprodukowania „swojskiej” żywności. We
współczesnym świecie jesteśmy otoczeni przez ekspansywny
przemysł spożywczy wsparty interesami handlowców, reklamami –
i modą, którą sami tworzymy. Co jakiś czas, pojawia się wieść
(sensacyjna plotka), że taki to a taki produkt jest super „zdrowy”,
wręcz leczy prawie wszystkie schorzenia
3
.
Oczywiście owa
„rewelacyjna” wiadomość jest podparta wycinkiem z jakiejś gazety,
albo nazwiskiem popularnej osoby (aktor, sportowiec, polityk).
Rozgłasza się więc, że znany przez wszystkich (najczęściej z telewizji)
2
Mamy na myśli przeciętnych ludzi, przebywających w normalnych warunkach.
Sytuacje ekstremalne zmieniają wymienione liczby, jak zwykle.
3
Gruntowne zbadanie tego zagadnienia mogłoby stanowić podstawę
pasjonującej pracy z zakresu socjologii zdrowia.
Copyright by Wydawnictwo
Złote Myśli
& Wojciech Łukaszewski
Plik z chomika:
anetka96
Inne pliki z tego folderu:
pierre dukan - 350 przepisow.rar
(3546 KB)
Dieta 1200 kcal dla oszczędnych.doc
(97 KB)
Dieta oczyszczająca (1000 kcal).doc
(149 KB)
Dieta 1500 kcal, która pomoże odzwyczaić się od słodyczy.doc
(117 KB)
Ewolucja otyłości.pdf
(105 KB)
Inne foldery tego chomika:
Babcine porady
Moc natury - drzewa
Nalewki zdrowotne
Natura i Zdrowie
Naturalne leczenie
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin