Harataniec
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 margaryna
½ szklanki cukru pudru
4 żółtka
p.d.p
Cukier, margarynę, mąkę posiekać nożem. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, wyrobić. Ciemne ciasto podzielić na dwie części. Jedną schłodzić w lodówce. Białe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, posmarować ciasto białe powidłem, przykryć rozwałkowanym ciemnym ciastem.
Masa serowa:
½ kg sera
4 jajka
½ kostki masła
½ szklanki cukru zwykłego
Wyrobioną masę serową na ciasto ciemne. Białka ubić na sztywno, dodać 4 łyżki cukru, wszystko razem ubić. Na koniec dodać kisiel, wymieszać. Dać na ser. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto ciemne. Włożyć do piekarnika i piec.
Ciasto jasne, powidło, ciasto ciemne, ser dać rodzynki, piana, ciasto ciemne.
Rojuu