Harataniec.doc

(21 KB) Pobierz

Harataniec

 

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 margaryna

½ szklanki cukru pudru

4 żółtka

p.d.p

 

Cukier, margarynę, mąkę posiekać nożem. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, wyrobić. Ciemne ciasto podzielić na dwie części. Jedną schłodzić w lodówce. Białe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, posmarować ciasto białe powidłem, przykryć rozwałkowanym ciemnym ciastem.

 

Masa serowa:

½ kg sera

4 jajka

½ kostki masła

½ szklanki cukru zwykłego

 

Wyrobioną masę serową na ciasto ciemne. Białka ubić na sztywno, dodać 4 łyżki cukru, wszystko razem ubić. Na koniec dodać kisiel, wymieszać. Dać na ser. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto ciemne. Włożyć do piekarnika i piec.

 

Ciasto jasne, powidło, ciasto ciemne, ser dać rodzynki, piana, ciasto ciemne.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin