Smak Argentyny.doc

(29 KB) Pobierz

Polędwiczki z winogronowym chatneyem

Składniki:

-polędwiczki wieprzowe
-czerwona cebula
-papryczka chilli
-kiść czarnych winogron
-suszone oregano, tymianek, rozmaryn
-sól, pieprz, cukier
-masło
-oliwa z oliwek
-kiełki do dekoracji
-sos z rukolą
-czerwone wino

Przygotowanie mięsa:

Mięso posól, dodaj pieprz, suszone oregano, rozmaryn i tymianek. Skrop z oliwą z oliwek i pozostaw w marynacie na 6 godzin. Po tym czasie wyłóż je na grill i upiecz. Zdejmij z grilla upieczone mięso, pokrój w plastry i jeszcze na minutę przełóż na grill.

Chatney:

Posiekaj drobno cebulę i chilli bez pestek. Winogrona przekrój na pół i usuń pestki. Do garnka wrzuć masło. Kiedy trochę się rozpuści dodaj posiekaną cebulę i chwilę podsmaż. Dodaj posiekane chilli i 2 łyżeczki cukru. Niech całość chwilę się podusi. Dodaj winogrona bez pestek i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj wino i poczekaj aż odparuje.

Sos z rukoli:

Zmiksuj rukolę z oliwą z oliwek i solą. Możesz użyć sosu do dekoracji dania.

Danie można podawać z puree ziemniaczanym.

Grilowana argentyńska wołowina z warzywami

Składniki:

-250- 300 gr. wołowiny
-plastry boczku
-warzywa (papryka, bakłażan, cukinia, cebula, ziemniaki)
-gałązka świeżego rozmarynu
-demiglas
-czerwone wino

Przygotowanie mięsa:

Stek z polędwicy owiń plastrami boczku, wepnij w mięso wykałaczki, aby plastry boczku dobrze owinęły wołowinę (wyjmij je dopiero, kiedy będziesz serwować danie). Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Tak przygotowane mięso wyłóż na grill.

50 gr wina przelej do garnka, dodaj gałązkę rozmarynu, poczekaj aż wino odparuje. Dopiero wtedy możesz dodać demiglas. Gotuj do uzyskania konsystencji sosu. Dodaj małą łyżeczkę cukru.

Warzywa pokrój w plastry i wyłóż na grilla. 

Ziemniaki upieczone ze skórką pokrój w nieduże kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek - wrzuć na to pokrojony w małe kostki czosnek i ziemniaki. Na koniec dodaj natkę pietruszki.

Stajla

Składniki:

-stek z argentyńskiej wołowiny pakowany próżniowo
-sól, pieprz
-oliwa z oliwek
-boczniaki
-szalotka
-czosnek
-skórka z cytryny lub limonki
-pomidor
-świeża kolendra i tymianek

Mięso posól i popierz z obu stron, wyłóż na grilla. Zanim na grilla wyłożysz kapelusze boczniaków, skrop go odrobiną oliwy.

Szalotkę pokrój w piórka, posiekaj czosnek i wyłóż na patelnię, na której wcześniej rozgrzej oliwę z oliwek. Pokrój skórkę z cytryny lub z limonki – niewiele- tak, aby tylko dodała aromatu.  Pomidora pokrój w łódki i wydrąż środek. Skórki pomidora i limonki wrzuć na patelnię do szalotki i czosnku. Wymieszaj wszystko. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, posiekaną świeżą kolendrę oraz tymianek.

Na talerz wyłóż ugrilowany stek oraz boczniaki, posyp świeżymi ziołami, na wierzch dodaj pomidory z czosnkiem, szalotką i skórką limonki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin