Śledzie w zalewie octowej.docx

(12 KB) Pobierz

Śledzie w zalewie octowej

 

Składniki

4-5 płatów śledzi

solonych tzw. Matiasów
4-5 dużych cebul
1 marchewka

Zalewa :
3 szklanki wody
1/2 szklanki

octu 10 %
2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
3 ziela angielskie
2 liście laurowe

* szklanka - 250 ml

Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy, przekrawamy na połówki i kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i kroimy w paseczki.

Z podanych składników gotujemy

zalewę, do której wrzucamy marchewkę i pokrojona cebulę. Doprowadzymy całość do wrzenia, a następnie odstawiamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (można garnek wstawić do miski z zimną wodą, aby zalewa szybciej przestygła). 

Do zimnej zalewy wkładamy pokrojone śledzie i wstawiamy na noc

do lodówki. 
 
Śledzie podajemy z cebulką i kwaśną śmietaną.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin