- Sałatki są idealne dla tych, co nie lubią się przemęczać i za bardzo kombinować. Procedura jest prosta – kroisz wszystko, mieszasz i zalewasz winegretem. W efekcie uzyskujesz lekkie, pożywne danie. Kompletnie bez kalorii ;-)) Dla 4 osób Czas przygotowania: 20min.
Jak to zrobić: 1. Obierz i umyj cykorie, usuń głąby. Wysusz je i pokrój w paseczki. 2. Obierz jabłka i mango. Pokrój na ćwiartki. Z miąższu grejpfruta usuń całą błonkę i pokrój go na kawałki. 3. Ser pokrój w kosteczkę. 4. Wrzuć wszystko do miseczki, dodaj kminek i dobrze wymieszaj. 5. Przygotuj sos vinaigrette. Czyli wymieszaj oliwę z octem winnym w proporcjach: 3 łyżki oliwy na jedną łyżkę octu. 6. Dodaj sól, pieprz i posiekany szczypiorek. 7. Wymieszaj i polej sałatkę, dekorując ją kilkoma liśćmi cykorii. Bon appetit!
· 6 cykorii
· 1 łyżeczka kminku
· 1 mango
· 2 łyżki octu winnego
· 6 łyżeczek oliwy z oliwek
· 1 różowy grejpfrut
· 150 g sera gouda
· sól i pieprz do smaku
· 1 pęczek szczypiorku
· 2 żółte jabłka
aNusia1920R