Shish kebab.doc

(349 KB) Pobierz

Shish kebab

SKŁADNIKI

Baranina ewentualnie wołowina 600g

oliwa ½ szklanki

kmin rzymski 1 łyżeczka

sok z ½ cytryny lub szklanka czerwonego wina

oregano ½  łyżeczki

czosnek usiekany 3 ząbki

szczypta pieprzu

szczypta soli lub łyżka sosu sojowego

papryka zielona 2

cebule 2

pieczarki kilkanaście

pomidory 2

metalowe szpadki lub namoczone patyczki

OPIS PRZYRZĄDZANIA

Mięso, cebulę i paprykę kroimy w kostkę 3x3 cm. Z pieczarek odkrawamy ogonki a pomidory kroimy w ćwiartki. Z pozostałych składników sporządzamy marynatę i dodajemy do niej mięso, paprykę oraz pieczarki. Pozostawiamy na 3 -4 godziny. Zamarynowane mięso nakładamy na szpadki naprzemiennie z pieczarkami, pomidorami, papryką i cebulą. Opiekamy na grillu lub patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy natychmiast z ryżem lub pitą, i sosami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin