· 300 g mrożonego ciasta francuskiego
· 20 g suszonych grzybów lub pieczarek
· 4 kiełbaski
· 2 cebule
· 1 łyżka masła
· 2 łyżki siekanej natki pietruszki
· szczypta pieprzu i bulionu w proszku
· 1 jajko, 1 łyżka śmietany
Ciasto wyjąć z zamrażalnika, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do rozmrożenia. Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody. Kiełbaski obrać z osłonek i na 30 minut zanurzyć w gorącej wodzie, by pozbyły się nadmiaru soli. .Obraną cebulę pokroić w kostkę, poddusić na maśle, dodać wodę, w której moczyły się grzyby, chwilę gotować. Grzyby i natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do cebuli. Farsz doprawić do smaku, wystudzić .Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i podzielić na odpowiedniej wielkości kwadraty. Na każdym ułożyć osuszoną kiełbaskę i porcję farszu, zwinąć w rolkę, podwinąć końcówki. Kiełbaski ułożyć na blasze podwiniętą stroną do dołu, chłodzić 15 minut. Następnie posmarować jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku.
agabusz