KALAFIOROWA Z KLOPSIKAMI
Ø 1 mały kalafior
Ø 1 litr rosołu
Ø 1 puszka kukurydzy
Ø 50 dag młodego groszku
Ø 40 dag mieszanego mięsa mielonego
Ø 20 dag fasolki szparagowej
Ø 2 strąki żółtej papryki
Ø 20 dag pomidorów
Ø 1 tost
Ø 1 jajko
Ø 2 łyzki margaryny
Ø gałka muszkatałowa , sól , pieprz
Ø ½ pęczka natki pietruszki
Podielić kalafiora , pokroić pomidory , osączyć kukurydzę , pokroić paprykę w kostkę , fasolkę na kawałki . Przygotować klopsiki : zagnieść mięso z jajkiem i pokruszonym tostem doprawić solą i pieprzem , usmażyć małe klopsiki na złoty kolor . Tłuszcz ze smażenia zalać rosołem , zagotować , wrzucić kalafior , paprykę , i fasolkę gotować 10 min. dodać pomidory , groszek , i kukurydzę , gotować kolejne 5 min. doprawić solą i pieprzem i gałką .
Tigfist