KOPERKOWA Z KLUSECZKAMI FRANCUSKIMI
Ø 25 dag cielęciny z kością
Ø 2 marchewki
Ø 1 mały seler
Ø 1 piertuszka
Ø 1 cebula
Ø 2 pęczki świeżego koperku
Ø 1 szklanka śmietanki 12%
Ø sól
Ø ¼ kostki masła
Ø 2 jajka
Ø ½ szklanki mąki
1 pęczek koperku związać nitką , drugi drobno posiekać , warzywa zalać zimną wodą dodać mięso , gdy woda się zagotuje posolić , pęczek koperku włożyć do zupy , gotować pod przykryciem 1 godz. , wywar przecedzić , marchewkę pokroić w kostkę , wrzucić do wywaru.
...............................................................
Białka oddzielić od żółtek , masło utrzeć z żółtkami , stopniowo dosypywać mąkę , białka ubić na sztywno , dodać domasy , wymieszać , małe porcje kłaść na wrzący wywar , gotować do wypłynięcia , dodać śmietanę i koperek .
Tigfist