Cytrusowa pascha z żurawinami.doc

(94 KB) Pobierz
Cytrusowa pascha z żurawinami

Cytrusowa pascha z żurawinami

 

Składniki:

·         400 g półtłustego twarogu

·         2 żółtka

·         1/2 szklanki suszonych żurawin

·         8 łyżek cukru pudru

·         skórka otarta z: 1 pomarańczy 1 cytryny i 1 limonki

·         1/4 szklanki przegotowanej wody

·         Gaza

             

 

Sposób przygotowania

 

W małym rondelku rozpuszczam cytrusowe skórki, wodę i 3 łyżki cukru pudru. Mieszam, dopóki cukier się nie rozpuści, następnie zmniejszam gaz i gotuję skórki ok. 15 minut, co jakiś czas je mieszając. Następnie wrzucam do rondelka żurawiny i gotuję ze skórkami do czasu wyparowania niemal całej wody. Ściągam rondelek z gazu, odkładam do wystygnięcia. Żółtka ucieram do białości z 2 łyżkami cukru pudru. Ser trzykrotnie przepuszczam przez maszynkę (można też zmiksować go w blenderze), po czym dodaję do niego resztę cukru pudru i zawartość rondelka (odkładam łyżeczkę skórek do ozdoby). Dokładnie mieszam. Średniej wielkości miskę wykładam gazą, przekładam doń masę serową i lekko ją ubijam. Na wierzch miseczki kładę talerzyk, a na nim coś ciężkiego i taki pakunek chowam na noc do lodówki. Przed podaniem wyciągam paschę z miseczki i układam na talerzu, delikatnie ściągając z niej gazę, po czym ozdabiam wierzch odrobiną kandyzowanych skórek i żurawin. Składniki na 4 porcje deserowe.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin