CABAJONE
na 4 porcje
400g białego wina gronowego, 5 dag cukru, 2 jajka, 4 żółtka
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Następnie przelać do garnka i podgrzewając do temp. ok. 70 stopni, wciąż miksować przez 5 min. Podawać na ciepło.
Cabrioletti
Typ: long drink
Finlandia Vodka 40 ml, limonka 4 plasterki, cukier 2 łyżeczki, cyder
Rozgnieść plasterki limonki z cukrem w kieliszku hurricane, wypełnić lodem, dodać Finlandia Vodka. Polać na wierzch cydrem.
Cafe á la Pompadur (6 filiżanek)
10 dag gorzkiej czekolady, 1/8 l bitej śmietany, 1 l mocnej, gorącej kawy, cynamon, gałka muszkatołowa
Czekoladę rozpuścić na parze, wymieszać ze śmietaną. Mieszaninę rozdzielić do filiżanek, zalać gorącą kawą. Posypać cynamonem i szczyptą utartej gałki.
Cafe banana
1 banan, 120 ml mleka, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki zmiksować. Podawać schłodzone. *Dzisiaj zamiast zwykłej kawy rozpuszczalnej dałam kawę Frappe 3 w 1 (jedno opakowanie na porcję) i nie dodawałam już cukru - wyszło delikatniejsze w smaku i również bardzo dobre.
Cafe Brulot
2 porcje
2 plasterki pomarańczy, 3 goździki, 1 mały kawałek laski cynamonu, 4 kostki cukru, 4 łyżki (60 mł winiaku, 2 filiżanki mocnej gorącej kawy, 2 łyżki bitej śmietany
Naszpikować plasterki pomarańczy goździkami. Podgrzać je razem z laską cynamonu, kostkami cukru i winiakiem, aż cukier prawie się rozpuści, i zostawić na chwilę do zmacerowania. Wyjąć plasterki pomarańczy i podpalić winiak. Dolać kawę i przelać do filiżanek. Położyć na wierzch czapeczkę bitej śmietany. Rada: na kawę po amsterdamsku wlać do 2 filiżanek 250 ml gorącej kawy, do każdej filiżanki dodać 3 łyżki likieru jajecznego i zamieszać. Przykryć czapeczką bitej śmietany.
Café caramelo
1 łyżka NESCAFÉ CLASSIC, 50 ml śmietany pełnotłustej (36%), 2 łyżki cukru
Rozpuścić Nescafé w 150 ml ciepłej wody. Cukier podgrzewać na małym ogniu aż do uzyskania karmelu. Wlać kawę i podgrzewać aż do połączenia składników. Dodać lekko ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać.
Czas przygotowania: 5 minutek Proporcje podane dla 2 osób.
kawa rozpuszczalna (proponuję Nescafe w jednorazowych saszetkach), śmietanki jednorazowe, cukier, lodowata woda z lodówki, kostki lodu ( niekoniecznie), shaker (ja używam butelki 0,5 po mineralnej na dwie osoby, większej jednorazowo nie polecam)
Do pustej buteleczki należy wsypać ok. 2 łyżeczki kawki na osobę i po 1,5 łyżeczki cukru (może być więcej). Zalać to lodowatą wodą z lodówki, ale nie za dużo, rzekłabym, że tyle aby tylko przykryło mieszankę kawy i cukru na dnie. A teraz potrząsamy butelką długo i z sercem. Po chwili uzyskujemy pianę kawowo- cukrową. Do piany dolewamy resztę wody w zależności ile osób czeka na kawusię. Rozlewamy do przygotowanych wcześniej, uzbrojonych w słomki i kostki lodu wysokich szklanek, każdy sobie dolewa teraz śmietankę (mogą być dwie) i smacznego.
Cafe frappe
do 400 ml szklanki:
2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżki gorącej wody, 150 ml mleka, 100 ml zimnej wody, 6-8 kostek lodu
W dużej szklance rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody kawę i cukier. Jeżeli mamy specjalną kawę do frappe rozpuszczamy ją w zimnej wodzie. Miksujemy, aby zamienić kawę w gęstą pianę, na co najmniej cztery centymetry. Następnie dolewamy wodę, mleko i dodajemy lód. Kawę można też zrobić w wersji bez mleka. Kawę najlepiej pić przez słomkę i nagromadzona na górze piankę co jakiś czas rozmieszać z kawą.
Caipirinha
1 limonka, 75 ml cachaçcy (brazylijskiej wódki), 3 łyżeczki brązowego cukru z trzciny cukrowej, lód
Limonkę wyszorować, sparzyć, przekroić na 4 lub 8 części. Wrzucić do wysokiej szklanki, wycisnąć, dodać cukier i dokładnie rozmieszać z sokiem z limonki. Następnie wrzucić pokruszony lód do wysokości 3/4 szklanki. Wlać cachaçę, potrząsnąć. Podawać ze słomką, udekorowane listkami melisy lub mięty.
Składniki: 1 porcja
1 miarka białego rumu, 2 łyżeczki cukru, limetka lub cytryna, kilka kostek lodu.
Limetkę lub cytrynę wyszorować, pokroić na ćwiartki. Z dwóch ćwiartek wycisnąć sok, dodać cukier i dobrze wymieszać. Dolać rum, dodać pozostałe dwie ćwiartki limetki lub cytryny (w całości), dopełnić potłuczonymi kostkami lodu. Całości dokładnie wymieszać.
Caipirissima 50 ml białego rumu, 2 łyżki cukrowego syropu, 2-3 pokruszone kostki lodu, limetki
Limetkę bardzo starannie wyszorować, pokroić w ćwiartki, wrzucić do szklanki, rozgnieść widelcem, dodać syrop i kruszony lód. Zalać wszystko rumem, bardzo starannie wymieszać, po czym przelać do szklanki.
Caipiroska
40ml wódki czystej 40%, 20 ml syropu limonkowego, 1 limonka, pokruszony lód
Do szklanki z pokruszonym lodem wycisnąć limonkę. Zalać wódką i sokiem. A później pić, pić i uważać, bo jest bardzo zgubny:)
Typ: drink
Wódka 50 ml, limonka 1, cukier granulowany 2 łyżeczki
Limonkę pokroić na kawałki i włożyć do szklanki tumbler. Posypać cukrem i rozgnieść. Przykryć pokruszonym lodem i uzupełnić wódką. Wymieszać. Podawać ze słomką.
Calvados Bowle
Składniki: 6-8 porcji
1/2 szklanki calvadosu, butelka szampana, 2 jabłka, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 l zimnego soku jabłkowego.
Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić, do naczynia do ponczu. Owoce zalać sokiem cytrynowym i calvadosem. Odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce. Wlać sok jabłkowy i szampan, wymieszać. Podawać w specjalnych szklankach do ponczu
Calvados domowy, czyli prawdziwa polska złota jesień
1,5 kg kwaśnych, twardych jabłek - np. antonówek, 1 litr wódki 45%
Jabłka myję, osuszam i kroję na plastry o grubości 0,5 cm. Usuwam nasiona, szypułki i ogonki. Plastry jabłek suszę w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 60 stopni przez kilka godzin. Powinny być prawie suche, ale pozostać elastyczne. Jabłka wrzucam do dużego słoja i zalewam wódką. Szczelnie zakręcam i odstawiam na 6 tygodni. Co kilka dni mocno potrząsam słojem. Po tym czasie zlewam nalewkę, odciskam dokładnie jabłka, następnie płyn filtruję przez kilkanaście warstw gazy. Przelewam do butelek, korkuję i odstawiam na kilka miesięcy.
Calvados Lime
40 ml calvadosu, łyżka soku z cytryny, 1/2 szklanki soku jabłkowego, 20 ml soku grejpfrutowego, 20 ml piwa imbirowego.
Calvados i soki wlać do shakera, dodać kilka kostek pokruszonego lodu. Wymieszać, energicznie potrząsając shakerem przez kilka sekund. Do kieliszka włożyć zwinięty plasterek cytryny i pół plasterek czerwonego grejpfruta. Koktajl przelać przez sitko do kieliszka i dopełnić piwem imbirowym.
Campari
1 pomarańcza średniej wielkości, 30 ml campari, ok. 70 ml soku pomarańczowego, 4 pokruszone kostki lodu
Pomarańczę obrać, pozbawiając też zewnętrznej błonki, najlepiej zrobić to ostrym nożem po zdjęciu skóry. Przekroić wzdłuż na ćwiartki, a te na mniejsze cząstki. Wrzucić do wysokiej szklanki. Uzupełnić sokiem i pokruszonym lodem i wlać campari.
Campari Classic
Typ: koktajl
Campari 40 ml, Seltzer Water (soda) odrobina
Do mocno schłodzonego kieliszka do Campari wlać lodowate Campari i dodać odrobinę sody.
Campari Lady
Campari 40 ml, gin 20 ml, sok pomarańczowy 30 ml, sok grapefruitowy 30 ml, syrop cukrowy 1 łyżeczka
Do szklanki tumbler wrzucić kilka kostek lodu. Dodawać składniki kolejności: syrop cukrowy, sok pomarańczowy, sok grapefruitowy, gin i Campari.
Campari on the rocks
Typ: on the rocks
Campari 40 ml, plasterek pomarańczy 1
Do szklanki old fashioned włożyć 4 kostki lodu, wlać Campari i wrzucić cząstkę pomarańczy.
30 ml Campari, 60 ml soku pomarańczowego; lód
Do szklanki włożyć kostki lodu, wlać Campari i sok pomarańczowy. Wymieszać.
Campari Shakerato.
50 ml Campari wymieszaj w koktajlowym kieliszku z 2 ml (ok. 20 kropel) soku cytrynowego i lodem.
Dodaj skórkę z owocu. Nie zapomnij jednak, że najpopularniejszym na świecie drinkiem na bazie Campari jest Campari Orange - czyli po prostu Campari z sokiem pomarańczowym i lodem.
40 ml Campari, woda mineralna (gazowana); lód
Kostki lodu włożyć do szklanki, wlać Campari, dopełnić wodą mineralną.
Campari & Tonic
Typ: aperitif
Campari 30 ml, tonic 90 ml
Do szklanki włożyć lodu, wlać Campari i wypełnić tonikiem. Wymieszać.
Campari & Vodka
Typ: koktail
Campari 20 ml, Skyy Vodka 60 mlm plasterek pomarańczy 1, tonik kilka kropel
Do szklanki old fashioned włożyć 4 kostki lodu, wlać Campari i wódkę i wymieszać. Wrzucić plasterek pomarańczy i kilka kropel toniku.
Capitano
40 ml likieru Southern Comfort, 20 ml Bourbon Whisky, 10 ml Amaretto di Saronno, 40 ml świeżego soku pomarańczowego, 20 ml soku cytrynowego, kilka kostek lodu.
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wszystkie składniki i wstrząsnąć. Przecedzić do dużej szklanki do longdrinków z dużą ilością tłuczonego lodu.
CAPPUCINO:
Wsypać do filiżanki łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i kakao instant. Zalać przegotowaną gorącą wodą, a gdy lekko przestygnie, całą powierzchnię zalać schłodzoną bitą śmietaną w aerozolu i paroma kroplami likieru. Wierzch śmietany można posypać startą czekoladą.
po łyżeczce kawy rozpuszczalnej i kakao instant bita śmietana w spray'u, tarta czekolada...
Może zostanę posadzona o kolejna zbrodnie profanacji, ale kiedy mam ochotę na "cappucino" (na wszelki wypadek) sypie do kubka po łyżeczce kawy rozpuszczalnej i kakao instant (preferuje Schovit, w żółtych pudelkach), zaparzam to cudo, a gdy lekko przestygnie, cala powierzchnie tego napoju zalewam schłodzona bita śmietana w sprayu. Nie dosyć, ze się nie warzy, to jeszcze traci swoja pierwotna konsystencje i zamienia się w cos w rodzaju pianki. Można to jeszcze posypać tarta czekolada...
zimne mleko, kawa, sproszkowana czekolada, cynamon
Wystarczy zwykle mleko, ale najlepsze jest zimne. Nie próbuj robić piany z gorącego. Wlej zimne do filiżanki i zanurz dysze tuz pod powierzchnia. Delikatnie ruszaj filiżanka w gore i w dol. Nie przegrzej, mleko nie może się gotować. W drugiej filiżance przygotuj (wcześniej) espresso do ok. 3/4 wysokości. Mleko wlej do kawy tak, aby piana wystawała ponad krawędź filiżanki. Piana powinna być taka żeby dala się nakładać łyżką. Powinno jej być na około 2 cm ponad krawędź filiżanki. Wtedy satysfakcja jest największa. Najlepiej jeszcze posypać sproszkowana czekolada z cynamonem. Co do mocy kawy to tradycyjnie kawa powinna być raczej mocna - pojedyncze espresso. Ja lubię milky cappucino - więcej mleka niz. kawy i dużo czekolady.
kawa, mleko
Z tego co ja wiem to robi się w ekspresie ciśnieniowym włącznie z tzw automatem do Cappucino. Do dozownika należy wsypać kawę. Ilość - wg chęci. Jedno pewne-kawa MUSI być specjalna do ESPRESSO. W Polsce dostępna jest (całkiem niezła) LAVAZZA. Może być tez tchibo espresso lub inna b. mocno palona. Kawę nasypujemy i pod żadnym pozorem jej nie ubijamy w dozowniku. Robimy zwykłą (mocna) kawę do filiżanki (wcześniej filiżanka powinna być podgrzana). Następnie wlewamy GOTOWANE i cieple mleko do kawy i wkładamy filiżankę z zawartością do automatu do robienia C. Ten automat to jest taka wajcha, którą wkładamy do mieszaniny kawy z mlekiem. Po uruchomieniu automatu z rurki (bo wajcha jest rurka) wylatuje wrzątek pod wysokim (dosyć) ciśnieniem. Powoduje to dodatkowe spulchnienie mieszaniny. Końcowa faza powinno być lekkie przepuszczenie przez rurkę samej pary. Dzięki temu powstaje "normalna" kawa espresso z mlekiem spienionym para. Kto raz wypije takie C nie będzie sięgał po torebki z "Inka" marki jacobs czy innymi udającymi Cappucino.
Kawa, mleko, cynamon albo starta czekolada
Cappucino jest bardzo proste do zrobienia, po paru próbach, tak jak naleśniki, dochodzi się do wprawy. Musi być maszyna do esspresso. Kawa jest zmielona bardzo miałko. Odmierza się kawę, ubija trochę specjalnym narzędziem, wkłada do maszyny pod parę i otrzymuje się espresso. Następnie do stalowego pojemnika wlewa się mleko i wkłada pod kurek do pary. Koniec tego kurka trzyma się tuz pod powierzchnia mleka, aby stworzyć ubita mleczna pianę. Te pianę zsuwa się do dużej filiżanki, do które uprzednio zostało przelane to espresso. Na wierzch piany można posypać cynamon, albo starta czekoladę. Jeżeli się mleko tylko ogrzeje, bez spienienia, i wleje do tego przygotowanego espresso, to się otrzymuje Latte, a nie Cappucino. Nigdy nie podgrzewa się kawy pomieszanej już z mlekiem.
Cappuccino domowej roboty
200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 4 łyżeczki cukru, wrząca woda
Mleko, kawę i cukier wrzucamy do szejkera i mieszamy, aż cukier i kawa rozpuszczą się. Gdy uzyskamy już jednolitą konsystencję, wlewamy do filiżanek (nie do pełna). Ok. 4-5 porcji. Następnie ostrożnie dopełniamy wrzącą wodą. Wodę wlewamy po kraju filiżanki. Podawać ciepłe. Można dosłodzić, jeśli ktoś woli słodsze.
Caramba
50 mi Caram`bola, 20 ml wódki, sok pomarańczowy do dopełnienia
Składniki wymieszać w szklanicy highba...
evesanges