Drinki.doc

(18100 KB) Pobierz
Drink jabłkowy

Dahi Jogurt



2,3 I pełnego mleka, 50 ml czystego jogurtu

 

Zagotuj mleko, a następnie schłodź je do temp. 43-45°C. Jeśli nie masz termometru, możesz to sprawdzić w inny sposób: mleko powin­no być ciepłe, lecz nie powinno parzyć, gdy włożysz do niego mały palec na ok. 10 sek.. Zmieszaj jogurt ze szklanką ciepłego mleka, wlej go z powrotem do garnka i wymieszaj. W chłodniejsze dni użyj więcej zaczynu niż w cieplejsze. Bakteria jogurtu potrzebuje kilku godzin w cieple i spokoju, aby się rozmnożyć. Postaraj się utrzymać stałą temperaturę mleka. Mo­żesz to zrobić owijając garnek grubą warstwą materiału (lub papie­ru, który dobrze trzyma ciepło) i stawiając go w pobliżu źródła cie­pła. Nie przestawiaj garnka. Jeśli to możliwe, najlepiej nastaw jogurt na noc. Po 4-8 godzinach jogurt powinien być gotowy. Wtedy włóż go do lodówki, by zapobiec dalszemu rozmnażaniu się bakterii — w przeciwnym razie całkowicie wchłoną one cukier mlekowy i za dwa dni jogurt będzie bardzo kwaśny. Schłodzony jogurt jest dobry przez 4-5 dni. Nie zapomnij zosta­wić trochę jogurtu na następny zaczyn. Gdy kultura jogurtu słabnie, zastąp ją nowo kupionym jogurtem.

 

Daiquiri


Daiquiri

Typ: drink

jasny rum 50 ml, limonka 1, cukier puder 1 łyżeczka

Dół formularza

 

Wycisnąć sok z limonki. Do shakera włożyć 2-3 kostki lodu, dodać składniki i wymieszać. Przelać przez sitko do kieliszka koktajlowego

 

Daiquiri Cocktail No.3



 

Składniki: 1 porcja

40 ml białego rumu Bacardi, 1 barowa łyżeczka cukru pudru, 1 barowa łyżeczka soku cytrynowego, 1 barowa łyżeczka soku grejpfrutowego, 1 barowa łyżeczka likieru Maraschino, kilka kostek lodu.

 

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu., wlać wszystkie składniki, wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego.

 

Daisy


Daisy

Typ: koktajl

Szampan 20 ml, Chartreuse Yellow 10 ml, Grenadina 10 ml, sok cytrynowy 20 ml

 

Do shakera z potłuczonym lodem wlać Grenadine, sok z cytryny i likier Chartreuse. Likier można zastąpić polskim Krupnikiem (ok. 7 razy tańszy). Wymieszać i przelać do kieliszka od szampana (lub kieliszka koktajlowego). Dopełnić szampanem lub winem musującym.

 

DAMA SERCA

 

1/2 cebuli obrać, pokroić w kawałki, dodać 1 ząbek czosnku, szkl. soku pomidorowego, dokładnie zmiksować. Dodać kefir, do smaku sos tabasco i szybko zmiksować. Doprawić solą i białym pieprzem.

 

Dama z Honolulu


60ml Calvadosu, 30ml mleczka kokosowego, 30ml soku z cytryny, 1 łyżka Grenadine, 90ml gazowanego napoju z limony, 1 cytryny, 1 łyżeczki cukru pudru, 1 pałeczka ananasa, 1 czereśnia

 

Wysokie szklanki napełnić do połowy pokruszonym lodem, zalać płynami, dodać cukier
i wymieszać. Pałeczkę ananasa i czereśnię przebić wykałaczką, ułożyć do dekoracji.

 

Davis Cup

 

1 porcja

60 ml soku z pomarańcz, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu z granatów, 10 ml Lime juice, Bitter Lemon, 1/2 plasterka pomarańczy, 1 świeża wiśnia

 

Sok z pomarańcz, sok z cytryny, syrop z granatów i Lime Juice wlać do wysokiej szklanki z dużą ilością lodu. Dopełnić Bitter Lemon. Połowę plasterka pomarańczy i wisienkę nakłuć na wykałaczkę i włożyć do szklanki. Drink podawać ze słomką.

 

Daylight

 

4 porcje

2 dojrzałe brzoskwinie 250 ml soku z moreli 250 ml soku z brzoskwiń 250 ml soku z grapefruitów kilka kostek lodu

 

Brzoskwinie zanurzyć na krótko we wrzącej wodzie (nie gotować), ostudzić pod zimną wodą, zdjąć z nich skórkę, przekroić na połowę, wyjąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Dobrze schłodzone soki dokładnie ze sobą wymieszać. Do 4 szklanek porozkładać kawałeczki brzoskwiń i kostki lodu i dolać wymieszane soki.

 

Demitasse Dakar - kawa po afrykańsku

 



10-12 dag mielonej kawy, 1 jajko


Wsyp kawę do 2-litrowego emaliowanego rondelka. Dodaj lekko ubite jajko i 1/2 szklanki wody, wymieszaj. Wlej litr wrzącej wody, cały czas energicznie mieszając. Zagotuj na malutkim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 3-4 minuty. Przecedź przez gęste sitko, podawaj w malutkich filiżankach. Tej kawy nie pije się z mlekiem!

 

DERENIOWKA

 

Na 1,5 litra

91 kg owoców derenia, 0,5l spirytusu 96 proc., 0,5l wódki czystej 40 proc. 100 g cukru

 

Umyte, osaczone i nakłute owoce zalać wód­ką i spirytusem, zam­knąć i zostawić w cieple na 6 miesięcy Przece­dzić i dodać syrop z cu­kru i 2 szklanek wody. Przecedzić, rozlać do ciemnych butelek i od­stawić na 3 miesiące

 

Dereniówka "dziadka Feliksa"

 

1 kg owoców derenia (dziko rosnącego z dala od dróg i autostrad), 1 litr spirytusu, 1 kg cukru, 1 litr wody.


Owoce oczyścić, opłukać, wytrzeć, ponakłuwać szpikulcem, wsypać do gąsiora. Zalać wszystek spirytusem, zakorkować szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc.
Po upływie czasu tego, zlać spirytus do odrębnego gąsiora przesączony przez muślin i szczelnie zakorkować, odstawić. Z wody i cukru nagotować syropu, a gdy ostygnie zalać ulepem owoce derenia w pierwszym gąsiorze i znowu szczelnie zakorkowany, trzymać w cieple przez miesiąc. Odcedzić tak wyrobiony ulep i połączyć z odstawionym spirytusem.
Szczelnie zakorkować i wynieść do chłodnej piwnicy. Gotowy do używania po 6 miesiącach, gdy dobrze przejdzie

 

Dirty Job

 

Składniki: 1 porcja

30 ml likieru Cointreau, 30 ml wódki, tonik, skórka pomarańczowa, kilka kostek lodu.

 

Do wysokiej szklanki włożyć kilka kostek lodu, następnie wlać wódkę i likier, zamieszać. Dopełnić tonikiem i udekorować spiralką ze skórki pomarańczowej.

 

Dirty White Mother

 

Składniki: 2 porcje

20 ml koniaku, 20 ml śmietanki, 20 ml likieru kawowego, kilka kostek lodu.

 

Śmietankę, koniak i likier kawowy z kostkami lodu energicznie wymieszać w shakerze, koktajl przelać do kieliszka koktajlowego.

 

Dlaczego Nie

 

Składniki: 1 porcja

40 ml likieru miętowego, Dlaczego Nie, 20 ml Ginu Lubuskiego, 20 ml wódki, 30 ml soku z cytryny, 70 ml wody mineralnej, gałązka mięty, kilka kostek lodu.

 

Do wysokiej szklanki włożyć kilka kostek lodu, następnie wlać wszystkie składniki, wymieszać. Szklankę udekorować spiralką z cytryny i gałązką mięty.

 

Do picia

 

1. Bez alkoholu:

woda mineralna gazowana, skórki z cytryny, skórki z pomarańczy, liście mięty, ćwiartki brzoskwiń


Skórki owoców muszą być umyte i wyparzone. Brzoskwinie stosujemy zastępczo do mięty, która może być albo świeża albo suszona- wtedy należy ją zaparzyć. Skórki owocowe zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy listki mięty lub napar i ewentualnie brzoskwinie, a następnie zalewamy wodą mineralna i wstawiamy do lodówki, bądź zamrażalnika.
2. Z alkoholem

wino białe pół wytrawne lub pół słodkie, woda mineralna gazowana, cytryna

Schłodzone wino łączymy pół na pół ze schłodzoną wodą i dodajemy sok z cytryny.

 

Dolly


Dolly

Typ: koktajl

Biały wermut 30 ml, Gin 20 ml, Nektar z marakui 30 ml, Plasterek cytryny

 

Wszystkie składniki wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do kieliszka. Ozdobić cytryną.

 

Domanesco Danza


Domanesco Danza

Typ: drink

Cin&Cin Bianco 25 g, Absolut 25 g, sok cytrynowy odrobina, Cin&Cin Spumante

 

Do wysokiego kieliszka wlać wermut i wódkę oraz wkropić cytrynę, wymieszać, uzupełnić CIn&Cin Spumante

 

Domowa kawa mrożona

 

czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej o delikatnym smaku, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu), 2 łyżeczki cukru, lody waniliowe albo śmietankowe (pasują też mieszanki lodów czekoladowo-waniliowych lub toffi), bita śmietana, kakao

Przepis jest na jedną sporą kawę.

 

Kawę zalać gorącą wodą, posłodzić, dolać mleko, ostudzić i wstawić do lodówki. Kiedy odpowiednio się schłodzi (można jej pomóc wstawiając do zamrażalnika na jakiś czas) wlać do wysokiej szklanki (do 3/4 wysokości), dodać 2-3 gałki lodów i zrobić ładną czapeczkę z bitej śmietany w sprayu. Wszystko obficie posypać niesłodzonym kakao i podawać ze słomką. Najlepiej nie sugerować się smakiem dopiero, co zrobionej ciepłej kawy, po schłodzeniu mocno zmieni smak, zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dolać wody albo mleka, czy trochę dosłodzić według uznania. Gotowe mrożone kawy w kartonikach są bardzo aromatyczne, my możemy wzbogacić smak naszej domowej kawy w bardzo prosty sposób: dodając do naparu trochę syropu toffi, takiego w plastikowych buteleczkach do wyciskania na lody czy gofry, można także wlać kieliszek adwokata albo ajerkoniaku na lody przed dodaniem bitej śmietany.

 

Domowy Baileys



1/4-1/2 l wódki (według preferencji, co do zawartości promili, ja daję raczej 1/4), 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego- gotować zamkniętą puszkę do 3 godzin, 1/2 szkl. śmietany kremówki (ostatnio dałam mleko i taki wariant wolę), trochę cukru pudru (niekoniecznie), 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej


Zimny karmel przełożyć do miski, miksować z alkoholem, cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną w minimalnej ilości wody kawę, śmietankę (mleko).

 

DOMOWY JOGURT



2 litry mleka (najlepiej 3,2 proc. tłuszczu), 1/2 szkl. naturalnego jogurtu

 

Wybierz jak najświeższy gesty jogurt, w którego składzie nie ma żelatyny i konserwantów. Zagotuj mleko i schłódź je do temperatury ok. 45 st. C. Jeżeli nie masz termometru, możesz sprawdzić to w prosty sposób: włóż do mleka palec na około 10 sekund. Mleko powinno być bardzo ciepłe, ale nie parzyć. Zmieszaj jogurt ze szklanką ciepłego mleka i wlej z powrotem do garnka. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce. Bakterie jogurtowe potrzebują kilka godzin w cieple i spokoju, aby się rozmnożyć i zamienić mleko w jogurt. Postaraj się, aby temperatura mleka w tym czasie nie spadała. Owiń garnek ręcznikiem i postaw obok źródła ciepła, ja stawiam go koło kaloryfera. Nie ruszaj garnka. Najwygodniej jest nastawiać jogurt na noc. Po ośmiu godzinach jogurt powinien być gotowy. Trzymaj go w lodówce, aby nie skwaśniał. Jest dobry przez cztery - pięć dni. Następny jogurt możesz już robić korzystając z własnego zaczynu.

 

Domowy lek na katar i chore zatoki

 

Zgnieciony ząbek czosnku zmieszać z łyżeczką miodu i rozpuścić w filiżance letniej wody z sokiem z cytryny.

 

Pić 3 razy dziennie.

 

Double Trouble


Double Trouble

Typ: drink

Brandy 60 ml, Grenadyna 15 ml, wytrawny wermut 60 ml, bitters 2 krople, wiśnia koktajlowa 2

 

Składniki wymieszać z lodem w szklanicy barmańskiej i przelać do szklanki old fasioned. Wrzucić wiśnie.

 

Drink


Drink

dla 2 osób

pół cytryny, pół limonki, lód, 300 ml czerwonego wina wytrawnego, 100 ml ginu, 200 ml soku z granatu

 

Składniki wymieszać razem dodać lód, szklankę udekorować limonką oraz cytryną.

 

Drink alkoholowy "baś_ka"



na 1 porcję

100 ml czystej wódki, 50 ml nektaru z zielonych bananów, 50 ml nektaru z czarnej porzeczki, lód

 

Do wysokiej szklanki wlewamy wódkę a potem delikatnie dolewamy nektar z bananów i czarnej porzeczki. Podajemy z lodem.

 

 

 

 

Drink andaluzyjski

 

4 porcje

200 ml soku z marakui, 200 ml soku z pomarańcz, 1 żółtko (bardzo świeże), kilka kostek lodu, tonik

 

Sok z marakui i sok z pomarańcz wymieszać dokładnie z żółtkiem. Kostki lodu rozłożyć do szklanek, szklanki napełnić do połowy mieszanką soków z żółtkiem i uzupełnić tonikiem. Podawać ze słomkami.

 

Drink bananowy



2 porcje

1 średniej wielkości banan, 400 ml napoju z marchwi, 2 łyżki rozpuszczalnych płatków owsianych, 4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki śmietanki kremówki

 

Banana obrać ze skórki, miąższ pokroić w kawałeczki i włożyć do miksera razem z napojem z marchwi, płatkami owsianymi, sokiem z cytryny i śmietanką kremówką. Dokładnie zmiksować i zostawić na krótko do napęcznienia, do momentu podania. Przelać do szklanek i podawać schłodzone.

 

Drink bezalkoholowy

 

1 porcja

150 g jogurtu, 125 ml mleka, 2 łyżki konfitur z moreli, sok z 1 pomarańczy, tarta gałka muszkatołowa

 

Jogurt przelać do miksera razem z mlekiem i konfiturą z moreli. Dodać sok z pomarańczy i zmiksować. Drinka przelać do szklanki, posypać gałką muszkatołową i od razu podawać. Rada: zamiast soku z pomarańczy można również użyć soku z 1/2 grapefruita.

 

Drink bezalkoholowy Ipanema


poradnikzdrowie.pl

Limetka, cukier trzcinowy, sok z limetka, świeży imbir

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dobrze schłodź. Imbir pokrój w cienkie paseczki, dołóż do drinka. Dodaj kostki lodu. Napój jest bardzo świeży, idealny na upalne dni.

 

Drink energetyczny


Drink enegretyczny

dla 2 osób

100 ml wódki "Green Aplle", 50 ml soku żurawinowego, 50 ml soku z granatu

 

Wszystkie składniki zmieszać ze sobą. Podawać schłodzone

 

Drink energetyzujący



z chudym mlekiem (320 kcal)

banan, 1/4 świeżego ananasa lub 5 plastrów z puszki, szklanka mleka i kilka listków świeżej melisy

 

Ananas obrać, pokroić w kostkę, banan obrać i pokroić w plasterki. Owoce zmiksować z mlekiem, do­dać kilka listków świeżej melisy. JAK DZIAŁA Mleko to bogate źródło białka oraz laktozy wspomagającej pra­cę mięśni. Banan jest jednym z najbar­dziej odżywczych owoców. Zawiera cukry, które są błyskawicznie wchła­niane do krwiobiegu, dostarczając energii. Bromelina enzym pocho­dzący z ananasa - spala tłuszcz, ale i rozluźnia napięte mięśnie. Melisa działa tonizująco. Jeśli czeka cię intensywny dzień, wypij szklankę te­go koktajlu. Taki owocowy zastrzyk energii od razu postawi cię na nogi.

 

Drink islandzki



4 porcje

300 g miąższu z ananasa, 1 łyżeczka marynowanego, zielonego pieprzu, 2 łyżki gęstej śmietany, 250 ml soku pomarańczowego, 250 ml Bitter Orange

 

Miąższ ananasa pokroić w kawałeczki, zmiksować na puree razem z zielonym pieprzem. Dodać gęstą śmietanę, sok pomarańczowy i Bitter Orange i krótko zamieszać. Przelać do karafki i podawać dobrze schłodzony

 

Drink jabłkowy

 

2 saszetki herbaty jabłkowej lub 1 szklanka soku jabłkowego z kartonu, 1 szklanka wina jabłkowego, 1 łyżka soku z cytryny


Herbatę zalać szklanką wrzącej wody, zaparzyć, do...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin