Fałszywy koniak
1/2 wódki czystej, 1 łyżka stołowa miodu, 2 łyżeczki herbaty czarnej, 2 suszone śliwki
Po połączeniu składników we flaszce wstawiamy ja do lodówki na 14 dni, po czym przesączamy przez bibułkę i wlewamy do butelki po koniaku.
Faryzeusz
1 porcja
40 ml rumu, 3-4 łyżeczki cukru, mocna gorąca kawa, 1-2 łyżki bitej śmietany
Podgrzać rum i przelać do dobrze ogrzanej filiżanki. Dodać cukier i zamieszać, aż cukier się rozpuści. Dolać kawę tak, aby filiżanka była napełniona do 3/4. Na wierzchu położyć czapeczkę bitej śmietany i od razu podawać. Rada: śmietanę można posypać odrobiną kakao.
Fifty-Fifty
Składniki: 1 porcja
40 ml ginu, 40 ml wytrawnego wermutu, kilka kostek lodu.
Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Dodać wermut i gin, zamieszać i przecedzić do małego kieliszka koktajlowego.
Fin brezee
Do wysokiej szklanki z lodem wlać 40 ml czystej wódki i 100 ml soku z grejpfruta. Udekorować grejpfrutem.
Fin capirosca
Do szklanki wrzucić 3 plasterki cytryny, dodać 2 łyżeczki cukru i 40 ml czystej wódki. Uzupełnić kostkami lodu.
Fin Mary
Typ: drink
Finlandia Vodka 40 ml, sok z cytryny 20 ml, sól, pieprz, sok pomidorowy 100 ml
Wymieszać w shakerze z 3-4 kostkami lodu i przelać do szklanki typu highball. Dekorować mini pomidorkiem i selerem naciowym. Klasyczny drink producentów
Fin Nero Cafe
Typ: kawa
Finlandia Vodka 40 ml, Czarna kawa, filiż, sok z pomarańczy 3-5 kropli, bita śmietana
Do wąskiego, wysokiego kieliszka wlać Finlandia Vodka. Dodać kawę (można też dodać 10 ml syropu waniliowego). Wymieszać składniki. Dekorować bitą śmietaną. Dodać kilka kropli soku z pomarańczy.
Finlandia Caipiroska
Finlandia Vodka 40 ml, limonki 3-4 plast., cukier 1-2 łyż.
Rozgnieść plasterki limonki z cukrem w szerokiej szklance, wypełnić szklankę lodem, dodać Finlandia Vodka. Jest to klasyczny drink producentów Finlandii.
Finlandia Sour
Typ: sour
Finlandia Vodka 40 ml, sok z cytryny 20 ml, syrop cukrowy 10 ml, wiśnia koktajlowa 1
Składniki wymieszać z lodem i wlać do kieliszka szampanowego. Ozdobić plasterkiem pomarańczy i wiśnią.
Finnflip
Typ: flip
Finlandia Vodka 40 ml, syrop cukrowy 15 ml, małe jajko 1, gałka muszkatołowa
Składniki dobrze wymieszać w shakerze z 3 kostkami lodu. Przelać do wysokiego kieliszka lub szklanki highball. Posypać gałką muszkatołową.
Fish Cocktail
Typ: aperitif
Finlandia Vodka 40 ml, owoc pożądania 1, cukier puder 2 łyżeczki, sok z limonki 10 ml
Wypełnić szklankę old fashioned do połowy kruszonym lodem. Wlać składniki i wymieszać.
Fizz z szampana
kilka kostek lodu, sok z 1/2 cytryny, 20 ml syropu z granatów, 40 ml wytrawnego białego wina, szampan, 1 plasterek cytryny
Do shakera włożyć kostki lodu. Dolać sok z cytryny, syrop z granatów i białe wino i dokładnie wstrząsnąć. Przecedzić do wysokiej szklanki lub kieliszka koktajlowego i uzupełnić szampanem. Szklankę udekorować plasterkiem cytryny.
Flaming Dr Pepper
Typ: piwo
Amaretto 15 ml, Kahlua 15 ml, ciemne piwo (np Foster's) 1, rum 151 proof 5 ml
Piwo wlać do kufla. Do kieliszka typu shot wlać po kolei: Amaretto, Kahlua i rum. Podpalić kieliszek i szybko wpuścić do kufla z piwem. Zwłoka przy wpuszczaniu alkoholu po zapaleniu może mieć skutek w postaci pęknięcia kieliszka.
Flamingo
40 ml Gordon's Dry Gin, 20 ml Apricot Brandy, 20 ml soku cytrynowego, 1 barowa łyżeczka syropu grenadynowego, sok cytrynowy, różowy cukier, kilka kostek lodu.
Brzegi płaskiej szampanki zwilżyć sokiem cytrynowym i zanurzyć w cukrze. Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać gin, Aprocot Brandy, sok cytrynowy i granadynę, wstrząsnąć i przecedzić do szampanki.
Flip gejszy
4 porcje
150 g jeżyn, 250 ml soku z czarnego bzu, 100 ml syropu z malin, 200 ml soku z pomarańcz
Jeżyny oczyścić, umyć, razem z sokiem z czarnego bzu zmiksować na puree. Dodać syrop z malin i sok z pomarańcz i dokładnie wymieszać. Flip przelać do szklanek. Rada: ponakłuwać na przemian kilka jeżyn i listków melisy cytrynowej na wykałaczki i włożyć je do szklanek z flipem.
Flip jajeczno-kawowy na mleku
4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru pudru, 4 jaja, kawa rozpuszczalna lub mocny napar z kawy
Jaja starannie wymyć, wybić, dodać cukier i zmiksować na puszysta masę. Mleko zagotować. Częścią wrzącego mleka zaparzyć kawę rozpuszczalną. Masę jajeczna ustawić na naczyniu z gorącą wodą i mieszając dolewać cienkim strumieniem pozostałą ilość gotującego się mleka. Utrzymywać na parze mieszając do czasu, gdy jaja strąca zapach surowizny. Następnie masę odstawić i mieszać do ostudzenia, aby nie powstał kożuch. Dodać napar z kawy, ubić w mikserze. Podawać gorący.
Flip kakaowy
2 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka kakao, 1 kieliszek koniaku, 5 łyżek mleka
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać kakao, wymieszać, rozprowadzić dokładnie mlekiem, a na końcu dodać koniak, wymieszać
Flip joggingowy
60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańcz, 40 ml świeżo wyciśniętego soku z grapefruitów, 20 ml soku z cytryny, lekko słodzonego, 5 ml syropu z granatów, 1 żółtko (bardzo świeże), kilka kostek lodu, 1 plasterek cytryny
Sok z pomarańcz, grapefruitów i cytryny wlać do shakera z syropem z granatów, żółtkiem i kostkami lodu i miksować, wstrząsając. Flip przecedzić do wysokiej szklanki, a jej krawędź udekorować plasterkiem cytryny. Rada: na flip cytrynowy włożyć do shakera kilka kostek lodu. Dodać 1 żółtko (bardzo świeże), 4 łyżki barowe (20 g) przesianego cukru pudru i 20 ml soku z cytryny, dokładnie wstrząsać, a następnie przecedzić do kieliszka koktajlowego. Krawędź kieliszka można dowolnie ozdobić, zanurzając przedtem najpierw w soku z cytryny, potem w kolorowym cukrze.
Flip kierowców
8 kostek lodu, 500 ml soku z ciemnych winogron, 1 łyżka soku z cytryny, 250 ml lemoniady pomarańczowej, 1 kawałek skórki z cytryny, 4 plasterki pomarańczy
Kostki lodu porozkładać do 4 szklanek do whisky. Sok z winogron i sok z cytryny dokładnie wymieszać, przelać do szklanek i dopełnić lemoniadą pomarańczową. Szklanki udekorować paseczkami skórki z cytryny i plasterkami pomarańczy. Rada: zamiast kostek lodu z wody można je zrobić z soku pomarańczowego, wtedy flip kierowców nie będzie rozwodniony.
Flip marago
1 szklanka śmietanki, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka kawy \"Marago\", 1 szklanka mleka, 1 szklanka koniaku
Wszystkie składniki razem zmiksować, przelać do szklanego dzbanka, oziębić.
FLIP POMARAŃCZOWY:
20 ml curacao triple sec, 20 ml ginu, 40 ml soku pomarańczowego, 10 ml śmietanki, żółtko, gałka muszkatołowa.
Składniki wymieszać w shakerze, przelać do szklanki i posypać odrobiną gałki muszkatołowej.
Flip truskawkowy
300 g truskawek, sok z 1 cytryny, 100 g przesianego cukru pudru, pokruszony lód, woda mineralna
Truskawki umyć, odsączyć z wody; oczyścić z szypułek, zmiksować na puree z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Lód rozłożyć do 4 wysokich, wąskich szklanek. Włożyć do nich puree truskawkowe i dopełnić wodą mineralną. Składniki wymieszać i podawać flip ze słomką.
Flip z melona
1 melon miodowy, 500 g ogórka sałatkowego, na czubek noża kolendry, sól, cukier, natka pietruszki
Melona przekroić na połowę, wybrać pestki, wykroić miąższ i pokroić w kostkę. Ogórka obrać, odkroić 4 plasterki, odłożyć je, a resztę ogórka pokroić w kostkę. Z obu składników odsączyć sok, potem doprawić go do smaku odrobiną kolendry, solą i cukrem. Flip przelać do szklanek. Krawędzie szklanek ozdobić plasterkami ogórka i odrobiną natki pietruszki.
Florida Sling
Typ: long drink
Gin 30 ml, Cherry Brandy 15 ml, sok z cytryny 15 ml, Grenadyna 3 ml, sok ananasowy 140 ml, wiśnia koktajlowa 1
Do szklanki highball włożyć 4 kostki lodu. Wlać składniki i wymieszać. Dekorować wiśnią i kawałkiem ananasa.
Florida spritser
5 limonek, 1 litr soku żurawinowego, 1 dl likieru brzoskwiniowego np: Cointreau, 1 dl wódki, Ok. 3dl Sprite, Kostki lodu
Świetnie nadaje się na gorące letnie dni jako miły dodatek do mięsa z grilla) 3 limonki sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórek i pokroić w plasterki; ułożyć je na dnie dzbanka (ok. 2l). Z pozostałych 2 wycisnąć sok; wlać go do dzbanka. Dodajemy sok, wódkę i likier; wszystko mieszamy. Bezpośrednio przed podaniem do dzbanka wlewamy sprite.
Fluffy Duck
10 ml ginu, 30 ml likieru jajecznego, 20 ml likieru pomarańczowego, 20 ml soku z pomarańczy, woda sodowa
Wymieszać gin, likier jajeczny i sok z pomarańczy i przelać do szklanki koktajlowej. Uzupełnić wodą sodową.
FLUFFY F:
20 ml kremu bananowego, 20 ml białego kremu kakaowego, 20 ml fragelico, łyżka bitej śmietany.
Składniki wymieszać w shakerze.
Flut
po 35 ml apricot brandy i białego wytrawnego wina musującego, 60 ml soku z pomarańczy, 20 ml soku z cytryny, 8-10 kropli syropu grenadine
Sok z pomarańczy, cytryny, syrop grenadine i apricot brandy wlewać do wysokiego kieliszka. Starannie wymieszać łyżeczką barową. Następnie uzupełnić kieliszek do 3/4 wysokości winem musującym.
likier Apricot Brandy - 20 ml, szampan biały wytrawny - 20 ml, sok z pomarańczy - 30 ml, sok z cytryny - 10 ml, syrop Grenadine - Dash (8-10 kropli).
Do kielicha wlać po kolei: sok z pomarańczy, sok z cytryny syrop Grenadine, Apricot Brandy i energicznie wymieszać łyżeczką barową lub szpatułką. Następnie kieliszek uzupełnić szampanem (lub winem musującym) do 3/4 jego wysokości. Brzeg kieliszka udekorować plasterkami limy. Na plastykową szpadkę nadziać 2 winogrona - zielone i fioletowe - i wpiąć ją w plasterek limy. likier Apricot Brandy (czyt, eiprikot brendy) - likier morelowy, syrop Grenadine (czyt, grenadin) - syrop z owocu granatu
FOREST CRUSH
2 cz. Absolut Kurant, 1 cz. likieru jagodowego, dash soku z cytryny, 2 jagody, 2 jeżyny, 2 maliny
Fortune
Typ: koktajl
Koniak 30 ml, sok żurawinowy 30 ml, Maraschino 1 łyżeczka, Angostura Bitters 2 krople
Składniki wymieszać w shakerze z lodem i przelać do kieliszkakoktajlowego.
Forty Five
Koniak 40 ml, Pastis 1 łyżeczka, Cointreau 15 ml, Cherry Heering 15 ml, Zima
Do szklanki tumbler włożyć 3 kostki lodu. Składniki wlewać w następującej kolejności: Pastis, Cherry, Cointreau i koniak. Na koniec uzupełnić Zimą.
Francuski drink 95
35ml bourbon, 2 łyżki soku z cytryny, 15ml wody sodowej, 80ml szampana, 1 plasterek limony
Wlać na pokruszony lód do wysokich szklanek. Udekorować plasterkiem limony i podawać.
Francuski łącznik
Do małej szklaneczki wlać 30 ml koniaku, 50 ml likieru amaretto. Dodać 2-3 kostki lodu i dobrze wymieszać.
Francuski sorbet lodowy cassis
200 ml soku z czarnych porzeczek, 2 łyżki soku z cytryny, 200 ml cassis z Dijon (likieru z czarnych porzeczek)
Sok porzeczkowy wymieszaj z likierem i sokiem z cytryny. Wlej do pojemniczków na kostki lodu, wstaw na co najmniej 5 godzin do zamrażalnika. Następnie zmiksuj zamrożony sok (w malakserze na najwyższych obrotach), powstałą masę przełóż do kieliszków na czerwone wino lub szampan. Każdy kieliszek udekoruj plasterkiem pomarańczy i listkiem mięty lub melisy, a w sezonie - gałązką czarnej porzeczki.
Frappe - Iced Greek Coffee
(1 porcja)
1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Prima Finezja, 1 1/2 szklanki zimnej wody, cukier do smaku, mleko, lód
Wymieszaj w shakerze: wodę, 2-3 kostki lodu, kawę i cukier. Mieszaj wszystkie składniki przez 30 sekund (w mikserze zajmie Ci to ok. 10 minut!). Gdy powstanie już pianka, zawartość wlej do szklanki wypełnionej do połowy lodem. Dodaj następnie pozostałą wodę i mleko do smaku. I gotowe
Freefall
szkocka whisky 30 ml, Mal...
evesanges