Aktywność biologiczna białek w surowcach i żywności.pdf

(496 KB) Pobierz
Microsoft Word - streszczenia.doc
AKTYWNOŚĆ BIOLOGICZNA BIAŁEK I PEPTYDÓW W SUROWCACH I ŻYWNOŚCI
I ICH ROLA W PROFILAKTYCE CHORÓB DIETOZALEŻNYCH NA PRZYKŁADZIE CELIAKII
Małgorzata Darewicz, Jerzy Dziuba
Katedra Biochemii, Wydział Nauki o Żywności, UWM w Olsztynie
Podstawowym kryterium oceny wartości odżywczej białek jest zawartość oraz przyswajalność
aminokwasów egzogennych dla człowieka. Ostatnio zaproponowano dodatkowe kryterium oceny białek,
jakim jest możliwość uwalniania biologicznie aktywnych peptydów podczas enzymatycznej hydrolizy
białek. Biologicznie aktywne peptydy, po uwolnieniu przez enzymy proteolityczne mogą regulować różne
funkcje organizmu. Peptydy uwolnione z białek żywności mogą wykazywać aktywność m.in. toksyczną.
Celiakia jest enteropatią glutenową, w której występują zmiany w błonie śluzowej jelita czczego. Leczenie
dietą bezglutenową korzystnie wpływa na jego obraz morfologiczny. Jest ona najszerzej badaną chorobą
żołądkowo-jelitową o podłożu autoimmunologicznym wywołaną obecnością w diecie białek pszenicy,
jęczmienia czy żyta. U pacjentów chorych na celiakię stwierdzono podwyższony poziom transglutaminazy
tkankowej i sugerowano, że fakt ten może odgrywać kluczową rolę w etiologii tej choroby. Zasadnicze
znaczenie w etiologii celiaki odgrywa gluten Wykazano, że gliadyna, która jest rozpuszczalną w etanolu
frakcją glutenu, powoduje celiakię u osób z enteropatią glutenową. Za najbardziej toksyczną w celiakii
uważa się α–gliadynę. Frakcje białkowe rozpuszczalne w etanolu uzyskano również podczas ekstrakcji
etanolem innych zbóż i, ze względu na dużą zawartość proliny (ok. 15%) w stosunku do zawartości białka
ogółem oraz kwasu glutaminowego (nawet 60%), zaliczono je do prolamin. Prolaminy otrzymywane
z żyta to sekaliny, z jęczmienia - hordeiny i owsa – aweniny. W charakterystyce prolamin toksycznych
dla osób chorych na celiakię zastosowanie znalazły: elektroforeza jedno- i dwukierunkowa, spektrometria
mas, wysokosprawna chromatografia cieczowa z odwróconymi fazami, spektroskopia UV, metody
bioinformatyczne i biologiczne.
Stwierdzono, że szkodliwość prolamin zbóż zależy od ich struktury, czyli rodzaju i kolejności
aminokwasów zawartych w ich łańcuchach polipeptydowych. Badając peptydy powstałe z gliadyny
po trawieniu białka enzymami wykazano, że aktywny w celiakii motyw strukturalny jest bogaty w prolinę
i odpowiada N-końcowemu fragmentowi łańcucha polipeptydowego tej frakcji białek. Natomiast obszar
sekwencji aminokwasowej, gdzie występują niewielkie ilości proliny jest nieaktywny. Obszary
charakteryzujące się niższą zawartością proliny wykazują podobieństwo do struktury analogicznych
białek zbóż nietoksycznych w celiakii. Wykorzystując w badaniach syntetyczne polipeptydy udowodniono,
że można wywołać reakcje toksyczne w celiakii stosując peptydy zawierające 8-12 reszt
aminokwasowych. Stwierdzono, że za działanie toksyczne nie są odpowiedzialne boczne grupy
np. lipidów czy cukrów, ale toksyczność ta związana jest z sekwencją aminokwasów. Peptydy
z A-gliadyny których toksyczność potwierdzono w badaniach in vivo, zawsze zawierają jeden z czterech
motywów sekwencji aminokwasowych t.j.: PSQQ; QQQP; QQPY lub QPYP. W łańcuchach
polipeptydowych wielu białek żywności, zawierających frakcje prolaminowe (np. kukurydza)
lub nie zawierających ich wcale, można wskazać na obecność sekwencji zawierających potencjalnie
toksyczne tetrapeptydy PSQQ; QQQP; QQPY lub QPYP. Mimo to nie są one czynnikami etiologicznymi
w celiakii. Konsekwentnie za właściwości toksyczne w celiakii odpowiedzialne mogą być wyżej
1
wymienione motywy strukturalne wraz z otoczeniem, w tym ich skład aminokwasowy i struktura. Metody
komputerowe coraz częściej znajdują zastosowanie i są coraz bardziej pomocne w definiowaniu
właściwości biologicznych białek i peptydów. Programy służące do wyszukiwania sekwencji
homologicznych w stosunku do fragmentów toksycznych dla osób chorych na celiakię mogą służyć
do identyfikacji białek żywności stanowiących potencjalne zagrożenie w tej chorobie. Narzędziami
bioinformatycznymi wykorzystywanymi do wyszukiwania identycznych toksycznych sekwencji
aminokwasowych między peptydami oraz peptydami i białkami są programy BIOPEP, BLAST, MS
BLAST, CLUSTAL W i PeptideSearch. Stwierdzono fundamentalne znaczenie prawidłowo
skomponowanej diety w profilaktyce celiakii. Jak dotąd nie rozstrzygnięto kontrowersji co do toksyczności
aweniny owsa dla osób chorych na celiakię.
2
ANALITYCZNE I FORMALNE UWARUNKOWANIA KONTROLI
ALERGENNYCH WŁAŚCIWOŚCI ŻYWNOŚCI
Barbara Wróblewska
Zakład Enzymów i Alergenów Żywności, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności, PAN w Olsztynie
W ostatnich dwóch dekadach alergia pokarmowa zaczęła stanowić poważny problem zdrowotny.
Zaobserwowano, że ok. 90% wszystkich IgE – zależnych alergii pokarmowych (w tym również reakcji
anafilaktycznych) wywoływanych jest pod wpływem spożywania określonych surowców bądź
ich przetworów. Głównie są to mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki, orzechy, orzeszki arachidowe, soja
i pszenica. Wprowadzona Dyrektywa 2003/89/EC Parlamentu Europejskiego nakazała, aby obecność
tych surowców była wykazywana na etykietach produktów spożywczych jako wskazówka bezpieczeństwa
zdrowotnego dla konsumenta. Ostatecznie, po poprawkach, lista została poszerzona o seler, musztardę,
sezam i siarczyny, które jako środek konserwujący również stanowią przyczynę nadwrażliwości
i wprowadzona w listopadzie 2005 jako EU Labelling Directive 2005/26/EC.
Najlepiej scharakteryzowanymi alergenami są białka orzechów arachidowych. Powszechność
występowania reakcji alergicznych, włącznie z szokiem anafilaktycznym dotyczy 0,5-1,1% populacji,
a ilość białka arachidowego niezbędną do pobudzenie reakcji immunologicznej organizmu oszacowano
w granicach od 100 μ g do 1 g. Stosując się do wytycznych europejskich, producenci artykułów
spożywczych zawierających orzechy arachidowe powinni wykazywać na etykietach towarów
ich obecność. W wielu przypadkach jedyną wskazówka dla konsumenta jest informacja o tym, że produkt
„zawiera” lub „może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych”, bez opisu dotyczącego
ich potencjału alergennego. Niektóre produkty nie posiadają jeszcze właściwie zaprojektowanych etykiet
z odpowiednimi oznaczeniami, a są również i takie, które wprowadzają w błąd konsumenta np. wskazując
mleko kozie jako produkt mogący zastąpić mleko krowie dla alergików.
Oznaczaniem alergenności produktów spożywczych powinny zajmować się laboratoria
akredytowane. Dotychczas tylko nieliczne zakłady dużych konsorcjów przemysłu spożywczego
sporadycznie korzystają z usług laboratoriów zagranicznych, ponieważ w Polsce nie ma jeszcze
wyspecjalizowanego laboratorium. Praca tego typu placówek opiera się na wykorzystaniu gotowych
testów do oznaczania alergenów w żywności metodą współzawodniczącą lub kanapkową ELISA
(ang. sandwich & competitive) z wykorzystaniem reakcji antygen-przeciwciało. Otrzymanie takich testów
wiąże się z uzyskaniem wysoce specyficznego przeciwciała (mono- lub poliklonalnego) skierowanego
do badanego alergenu. Problemem jest także wyprodukowanie odpowiedniego materiału referencyjnego.
Można się spodziewać, że w najbliższym czasie wymogi europejskie dotyczące ochrony
konsumenta, najprawdopodobniej zobligują Polskę do powołania laboratorium akredytowanego
ukierunkowanego na analizę alergenów żywności.
3
WYSTĘPOWANIE CELIAKII ATYPOWEJ W GRUPACH RYZYKA U DZIECI
Jerzy Socha 1 , Bożena Cukrowska 2 , Barbara Burda-Muszyńska 1
1 Klinika Gastroenterologii, Hepatologii i Immunologii, 2 Zakład Patologii,
Instytut-Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
Badania epidemiologiczne ostatnich lat wskazują na wzrost częstości występowania celiakii
w ogólnej populacji (1:100-1:300). W ostatnim 20-leciu obraz kliniczny celiakii zmienił się w kierunku
przewagi postaci atypowych, często z manifestacją kliniczną poza przewodem pokarmowym. Celem
pracy była ocena częstości występowania atypowej celiakii w grupach ryzyka u dzieci w populacji
polskiej. Przebadano 853 dzieci w wieku od 9/12 do 17,5 r. ż. Z następującymi rozpoznaniami zespól
nadwrażliwego jelita grubego (n=276), padaczka (n=85), zaburzenia hiperkinetyczne (n=116), autyzm
(n=74), niedobór masy ciała i/lub wzrostu (n=153) oraz grupa dzieci z innymi schorzeniami (n=149),
w tym niedokrwistość, autoimmunologiczne zapalenie wątroby, izolowana hipertransaminazemia,
idiopatyczna osteoporoza, bóle głowy. U wszystkich dzieci wykonano testy przesiewowe na obecność
przeciwciał przeciwko endomyzjum oraz przeciwko rekombinowanej ludzkiej transglutaminazie
tkankowej. Pacjentom z dodatnimi testami wykonano biopsję jelita cienkiego, którą oceniono
histopatologicznie wg skali Marsha. Celiakię potwierdzono u 12-ga dzieci (1:71). Badania sugerują
potrzebę wykonywania badań przesiewowych w kierunku celiakii przynajmniej w grupach ryzyka.
Badania przeprowadzono w ramach realizacji projektu PBZ-097/P06/2003
4
ANALIZA CZYNNIKÓW ŻYWIENIOWYCH U PACJENTÓW Z CELIAKIĄ ATYPOWĄ
Hanna Kunachowicz, Anna Wojtasik
Zakład Wartości Odżywczych Żywności, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
W ostatnich latach obserwuje się spadek wykrywania celiakii u niemowląt w pierwszym roku życia,
a wzrost wykrywania postaci atypowych u dzieci, młodzieży, a także osób starszych. Z danych
z piśmiennictwa wynika, że celiakia może występować u osób z innymi chorobami, jak np. cukrzyca typu
I, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, zapalenie stawów, nadwrażliwe jelito grube, nadpobudliwość
i inne. Przyczyną występowania celiakii jest podatność genetyczna organizmu oraz narażenie
na spożywanie glutenu występującego w białkach zbóż, a w szczególności zawartego w gliadynie
peptydu 33-Mer.
Spośród czynników żywieniowych, które są dyskutowane jako jedna z przyczyn wpływających
na postać występującej celiakii, wyróżnia się długość okresu karmienia piersią oraz czas wprowadzenia
do diety glutenu. W ramach prac realizowanych w Projekcie zamawianym przeprowadzono ankiety
dotyczące tych zagadnień. Aktualnie w naszym kraju jest prowadzona dyskusja nad wcześniejszym
wprowadzeniem glutenu do diety niemowląt.
Zdiagnozowanie celiakii wymaga u osoby chorej zmiany diety na dietę bezglutenową. Przedmiotem
wcześniejszych badań autorów była analiza diet bezglutenowych u dzieci z wykrytą celiakią. Wykazała
ona, że podobne błędy żywieniowe, jak w populacji ogólnej, spotyka się u dzieci z celiakią tzn. zbyt
wysokie spożycie energii i tłuszczu, cholesterolu i sodu. Niska natomiast była realizacja norm na wapń,
żelazo, cynk i miedź oraz na witaminę C i witaminy z grupy B.
Stosowanie diety bezglutenowej, zwłaszcza w pierwszym okresie po zdiagnozowaniu choroby
nastręcza wiele obaw i trudności, które muszą być rozwiązywane w regularnym kontakcie z dietetyczką.
Ważnym elementem, niezbędnym przy realizowaniu diety bezglutenowej, jest prawidłowe odczytywanie
informacji podawanych na etykietach produktów, zarówno produktów ogólnego spożycia,
jak i bezglutenowych.
Reasumując, stwierdzona zdiagnozowana celiakia wymaga stosowania diety eliminacyjnej
przez całe życie pacjenta. Natomiast profilaktyka tej choroby u osób z grup ryzyka jest jeszcze w fazie
dyskusji. Wydaje się jednak, że mogłaby ona obejmować m.in. stosowanie w żywieniu produktów z roślin
uprawnych, takich jak groch, gryka i być może jaśniejszych wymiałów pszenicy o niższej zawartości
gliadyny.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin