Składniki:
· 5 jajek
· 1 szklanka cukru
· 1 ¾ szklanki mąki pszennej
· cukier waniliowy
· 1 szklanka oleju
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżeczki cynamonu
· 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
· 30 dag jabłek
· ½ szklanki rodzynek
· ½ szklanki pokrojonych orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę, cukier waniliowy, olej, proszek do pieczenia, cynamon, sodę oczyszczoną, jabłka pokrojone w kostkę, bakalie i wymieszać. Jabłka i bakalie należy lekko oprószyć mąką, aby nie spadły na spód ciasta.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy keksowej.
Piec ok. 60 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
ellea2