ZUPA OGÓRKOWA (z kiszonych ogórków) by Sopelek
Składniki:- 3 słoiczki (250/280ml) potartych ogórków (ja dałam mamusinej roboty i dotarłam jeszcze 4 spore ogorki kiszone kupne bo mi byla za mało kwaśna (a kupne są mocno kwaśne))- 3 spore różyczki kalafiora- 1 spora kalarepa- 12 plastrow kabaczka (takich na 1cm)- 1 por- czosnek świerzy lub granulowany- przyprawy (sól, lubczyk, pieprz ziolowy i czarny w ziarenkach, 3 listki laurowe)- śmietana 18%
Do duzego gara rozdrabniamy kalafior, kroimi w kostkę kalarepę i kabaczka i wrzucamy, kroimy drobno pora i tez wrzuccamy, do tego wszystkiego ogórki i przyprawy, zalewamy wodą i na gaz. Gotujemy do miekkości warzyw, doprawiamy jak nam za mało smaczne. Jak ciut ostygnie zabielamy śmietaną.
pryzmaty