ROLADA WIEPRZOWA Z CUKINIĄ I PAPRYKĄ
2 kg schabu, 1/2 szklanki oliwy, 2 szklanki rosołu, ostra papryka w proszku, sól, pieprz Sos: 8 zielonych przypieczonych papryk, 2 szklanki śmietany 18%, 4 łyżki oliwy, 2 drobno posiekane cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki bulionu w proszku (bez zakazanych dodatków) Farsz: 6 pokrojonych w krążki zielonych papryk ok. 1,2 kg, 1 kg pokrojonej w krążki cukinii, 1 pokrojona w plastry cebula ok. 12 dag. 5 dag masła lub oliwy. Sos: cebulę i czosnek (przeciśnięty) zeszklić na oliwie wraz z rozdrobnionymi paprykami. Następnie wymieszać z rosołem, połową śmietany i przetrzeć przez sito. Sos przelać do garnka, dodać pozostałą śmietanę. Dokładnie wymieszać, podgrzewać kilka minut na małym ogniu. Farsz: cebulę zrumienić na maśle, dodać paprykę i cukinię, następnie smażyć przez kilka minut. Schab naciąć wzdłuż na pół, rozłozyć i starannie rozbić tłuczkiem. Mięso natrzeć z obydwu stron solą, pieprzem i papryką. Na schab nałożyć warstwę farszu, mięso zwinąć, przewiązać bawełnianą nitką i obsmażyć na gorącej oliwie na jasnozłoty kolor. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 30 minut, od czasu do czasu polewając rosołem.
pryzmaty