ROLADA WIEPRZOWA Z CUKINIĄ I PAPRYKĄ.doc

(26 KB) Pobierz
ROLADA WIEPRZOWA Z CUKINIĄ I PAPRYKĄ

ROLADA WIEPRZOWA Z CUKINIĄ I PAPRYKĄ

 

2 kg schabu,
1/2 szklanki oliwy,
2 szklanki rosołu,
ostra papryka w proszku,
sól, pieprz

Sos:

8 zielonych przypieczonych papryk,
2 szklanki śmietany 18%,
4 łyżki oliwy,
2 drobno posiekane cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki bulionu w proszku (bez zakazanych dodatków)

Farsz:

6 pokrojonych w krążki zielonych papryk ok. 1,2 kg,
1 kg pokrojonej w krążki cukinii,
1 pokrojona w plastry cebula ok. 12 dag.
5 dag masła lub oliwy.

Sos: cebulę i czosnek (przeciśnięty) zeszklić na oliwie wraz z rozdrobnionymi paprykami. Następnie wymieszać z rosołem, połową śmietany i przetrzeć przez sito. Sos przelać do garnka, dodać pozostałą śmietanę. Dokładnie wymieszać, podgrzewać kilka minut na małym ogniu.
Farsz: cebulę zrumienić na maśle, dodać paprykę i cukinię, następnie smażyć przez kilka minut.
Schab naciąć wzdłuż na pół, rozłozyć i starannie rozbić tłuczkiem. Mięso natrzeć z obydwu stron solą, pieprzem i papryką.
Na schab nałożyć warstwę farszu, mięso zwinąć, przewiązać bawełnianą nitką i obsmażyć na gorącej oliwie na jasnozłoty kolor. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 30 minut, od czasu do czasu polewając rosołem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin